VV Dongen doet goede zaken na winst

De 2-0 overwinning van VV Dongen op EVV uit Echt kwam als geroepen. De 0-1 winst van vorige week tegen Quick ’20 komt zo in een heel ander perspectief te staan. Waar vorige week een gestolen overwinning werd geboekt ging VV Dongen afgelopen zondag als de terechte winnaar van het veld af. Door de zes punten uit twee wedstrijden schuiven de Dongenaren op naar een gedeelde 4e plaats (13-21). Aanstaande zondag 3 december gaat VV Dongen naar Jong de Graafschap.

Wat er precies is gebeurd is voor de meesten nog onduidelijk, maar het team van Ron Timmers had t.o.v. de dramatisch slechte wedstrijd van vorige week een kleine transformatie doorgemaakt. Ondanks de drie punten die uit Oldenzaal werden meegenomen was iedereen op Sportpark de Bieze verrast door het geboden spel van VV Dongen tegen het Limburgse EVV uit Echt.

VV Dongen was geenszins van plan om op eigen veld wederom achteruit te gaan lopen. Met de uitblinkende Luuk Hultermans in de verdediging en Jaap van der Waarden met Glenn Kools voor het verdedigingsblok zijn de belangrijkste namen van het team van VV Dongen uit deze wedstrijd verteld. Floris Wouters was door Ron Timmers ook op het middenveld gezet en de van een lange blessure teruggekeerde speler vond zijn draai vooral in de tweede helft. Timmers koos aan de linkerkant voor Mart van Bree i.p.v. Moustafa Mohammad. Later in de wedstrijd losten de beide jongelingen elkaar af en waren belangrijk in de beide doelpunten.

Door de vervroegde aanvangstijd, de kou en de start van de F1 was het om 14.00 uur niet erg druk op Sportpark de Biezen. De aanwezige toeschouwers waren vooral benieuwd of VV Dongen zich op eigen veld weer kon laten gelden, want de laatste thuiswedstrijden waren ze niet verwend geweest. “We hoven geen kampioen te worden, maar ik vind wel dat we ons eigen spelletje moeten kunnen spelen en met deze overwinning geeft dat meer lucht. Ik was nog niet tevreden over het gehele spel tijdens de wedstrijd maar ik heb genoeg gezien waar we verder op kunnen bouwen.” Trainer Ron Timmers keek opgelucht om zich heen waar Kevin van Dessel van EVV zich niet verschuilde in zijn commentaar en vond dat zijn team niet had gebracht wat hij vooraf in zijn strijdplan had bedacht. “Ik denk dat VV Dongen de sterkere ploeg was vandaag en dat we vooral in aanvallend opzicht tekort kwamen. Ik ga me niet verschuilen achter de personele problemen. Andere jongens krijgen dan de kans om zichzelf te laten zien en we wisten dat VV Dongen in verdedigend opzicht kwetsbaar was. Daar hebben we geen gebruik van gemaakt en feliciteer ik de trainer van VV Dongen met de overwinning.”

VV Dongen kon na vijf minuten op voorsprong komen toen een aanval over rechts afgerond werd met een pass naar de vrijstaande Tom Kolkert die aan de linkerkant van het zestienmetergebied vrij kon uithalen. Zijn poging strandde op de paal. VV Dongen zocht in de beginfase de diepte en met korte combinaties wisten de aanvallers van VV Dongen gaatjes te vinden in de defensie van EVV. De ploeg uit Limburg bleek stug te zijn en legde vooral veel fysiek in de strijd. Na drieëntwintig minuten leverde Shanquille Simmons van EVV een voorzet vanaf de rechterkant van het veld af richting de tweede paal. Gedragen door de wind viel de bal bijna achter de verraste keeper Jordy Zielschot die met een ultieme poging (hij raakte de bal met zijn hoofd) en met behulp van de paal de bal kon wegwerken. Het was de enige echte kans voor EVV over de gehele wedstrijd.

VV Dongen zakte in de midden fase van de eerste helft wat weg en EVV was niet bij machte om het de Dongenaren echt moeilijk te maken. Het niveau van de wedstrijd daalde daardoor en van mooi voetbal was op dat moment geen sprake. Waar iedereen zich al opmaakte voor een 0-0 ruststand kwam uit het niets de voorsprong voor VV Dongen. Mart van Bree werd aan de linkerkant van het veld aangespeeld en draaide zich in één beweging open. Daardoor kreeg hij de ruimte om een aantal meters in te dribbelen en kon vanaf een meter of twintig vrij uithalen. Zijn keiharde schot ging diagonaal en laag richting het doel van keeper Michel Vercruysse. De keeper wilde de bal klemmen, maar door een onverwachte zwabber verdween deze achter hem. (1-0 in de 42e minuut)

De voorsprong gaf VV Dongen vleugels. De schroom werd van de ploeg afgegooid en zonder tot echt verfijnd voetbal te komen werd EVV de gehele tweede helft teruggedrukt. Van de Waarden en Kools heersten op het middenveld en Luuk Hultermans dichtte elk gaatje in de verdediging. Met vertrouwen werd de bal rondgespeeld en werden de vleugelspelers aan het werk gezet. Echt uitgespeelde kansen leverde dit niet op, maar door het veelvuldige balbezit kwam EVV niet meer voor het doel van Zielschot. Slechts een gevaarlijke corner in de 77e minuut was het enige wapenfeit van de Limburgers.

VV Dongen besliste het duel in de 788e minuut. Een aanval door het midden werd in eerste instantie bijna verprutst omdat de paas op de vrijlopende Moustafa Mohammad te hard was. De linksbuiten kon de bal nog maar net voor de achterlijn binnenhouden en behield daarna het overzicht. Glenn Kools posteerde zich op de rand van het zestienmetergebied en wist na de pass van Mohammad het net te vinden met een harde schuiver die ook nog eens van richting werd veranderd door een speler van EVV. (2-0 in de 78e minuut)
Aanstaande zondag 3 december staat de wedstrijd tegen Jong de Graafschap gepland. Zij staan op de een na laatste plaats met 7 punten uit 13 wedstrijden. Aanvang in Doetinchem is 14.30 uur

42. 1-0 van Bree