Het Sint-Oelbertgymnasium breidt uit met prachtig Muziekpaviljoen

Het Oelbertgymnasium in Oosterhout, een schhol met ook aardig wat leerlingen uit Dongen, is van plan om de school uit te breiden met een Muziekpaviljoen, waarin ruimte is voor een royaal muzieklokaal en drie oefencabines. Het plan is momenteel in het vergunningentraject. Gaat alles volgens planning, dan kan in januari de schop in de grond.

De school heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan allerlei ambitieuze projecten. Zo is de pauzeruimte voor leerlingen, de Agora, twee jaar geleden stevig gemoderniseerd. Ook de welkomsthal, het Atrium, werd opgeknapt en ook diverse gangen, trapopgangen en ruimten voor docenten kregen een verfrissende update.

Ondertussen is het aantal leerlingen flink gegroeid, waardoor er ruimtegebrek is ontstaan. Rector Hanneke Blom licht toe: ‘Onze school is in 2000 voor het laatst verbouwd en toen klaar gemaakt voor circa 750 leerlingen en inmiddels telt het Oelbert 806 leerlingen. Tussentijds hebben we veel zelf kunnen opvangen, door kleine verbouwingen, maar de rek is er nu uit’. Het te bouwen Muziekpaviljoen maakt het huidige muzieklokaal in de school vrij en biedt dus ruimte om het gestegen leerlingenaantal te kunnen huisvesten.

Tevens geeft het Muziekpaviljoen mogelijkheden om ook meer aandacht te geven aan muziekonderwijs op school. Blom: ‘Het Oelbert biedt op allerlei terreinen uitdagend onderwijs. We bieden vele extra’s aan op school, denk hierbij aan extra sportclinics, extra talen als Russisch of Chinees, maar ook speciale kunstprojecten, versterkt talenonderwijs met Cambridge Engels, Goethe Duits en DELF Frans of technische programma’s als Science Lab en Bèta-plus. Maar we merkten dat er op het gebied van het vak Muziek nog kansen lagen’.

Het Muziekpaviljoen wordt semi-permanent gebouwd, omdat de nood nu aanwezig is en deze bouwvorm snel gerealiseerd kan worden. Het Oelbert staat bekend om haar authentieke gebouw in een ruime en groene omgeving. Daarom kreeg oud-leerling en architect Pascal Grosfeld de opdracht om het Muziekpaviljoen zo te ontwerpen dat het geen standaard lokaal zou worden. ‘Dat vertaalt zich in de vorm en kleur, maar ook in de zuilengang die het paviljoen zal verbinden met de huidige bebouwing en haar omgeving’, aldus Blom.

Het plan zal volgens Blom tussen de 2 en 2,5 ton gaan kosten. Het Oosterhoutse stadbestuur heeft toegezegd om de uitbreiding mee te nemen in het huisvestingsplan voor scholen voor de periode 2019-2023. ‘Dat betekent dat we de bouw nu zelf voorfinancieren, want we kunnen gewoonweg niet wachten’. Het Oelbert ziet namelijk niets in het moeten invoeren van een loting: ‘Kinderen die naar ons gymnasium willen komen moeten die mogelijkheid krijgen. Daar gaan we voor’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen