Ingezonden brief Comité ‘ Handen af van de Duiventoren en het Blik’

Foto:

Ingezonden brief

Open brief aan de politiek partijen die (voornemens) zijn deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dongen op 21 maart 2018.

Aan: Volkspartij Dongen, VVD, PvdA, CDA, Democratisch Podium, Lijst Breugelmans, D66, SP.
Afschrift aan: het Provinciaal Bestuur.
Afschrift aan: gemeenteraad van Oosterhout.

Dongen, 26 september 2017.

Onderwerp: Naar een goed milieubeleid bij de aanleg van een veilige en duurzame N629.

Geachte besturen en leden van politieke partijen in de gemeente Dongen,

Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U bent ongetwijfeld al bezig met de voorberei-dingen hiervoor, met name met het opstellen en bespreken van het ‘Programma gemeenteraadsver-kiezingen 2018’.

Graag brengen wij, het Comité Handen af van de Duiventoren en het Blik, de kwestie van de N629 bij u onder de aandacht omdat dit erg veel kiezers in Dongen bezighoudt. We denken dat de discus-sie hierover de komende tijd verder zal toenemen en dat dit punt ongetwijfeld inzet van de verkie-zingen zal worden. De definitieve besluitvorming over de N629 zal, zoals Gedeputeerde Staten ons comité herhaaldelijk liet weten, worden genomen in 2018 (na de verkiezingen) met het Provinciaal Inpassings Plan.

Graag vragen we u in uw verkiezingsprogramma rekening te houden met onderstaande argumenten.

Veranderde opvattingen:
De opvattingen over mobiliteit veranderen snel in verband met klimaatverandering, de toegenomen waardering voor natuur en de absolute noodzaak tot het verbeteren van de luchtkwaliteit in Neder-land. In Dongen vindt een groot deel van de Dongense bevolking dat het voorkeurstracé voor de N629, de Bundeling Noord, een enorme inbreuk is op de natuur en de groene long van Dongen.
Er bleek brede steun voor de petitie ‘Spaar de Duiventoren en het Blik’. Die werd door 1500 men-sen gesteund. Onze natuur en de groene long van Dongen gaan hen erg aan het hart.
Alle belangrijke cultuur-, natuur- en milieuorganisaties deden mee aan een Open Dag in 2017 om het belang van de natuur in het Blik onder de aandacht van politiek en inwoners van Dongen te brengen.

Conclusie:
Voor het comité Handen af van de Duiventoren en het Blik betekent dat: Geen nieuwe weg door de natuur van de Duiventoren en het Blik, maar kiezen voor verbeteren en duurzaam veilig maken van de bestaande weg.

We geven u tien redenen waarom het duurzaam veilig maken van de N629 over bestaand tracé de beste keuze is:
1. De nieuwe weg Bundeling Noord betekent het einde van natuurgebied het Blik, doorsnijdt de Duiventoren en verstoort de rust over 58 hectare in het bos.
2. Er moeten voor het voorkeursalternatief Bundeling Noord 5 hectare nieuw asfalt en een nieuwe brug aangelegd worden.
3. Het effect van een nieuwe weg op de rijtijden Dongen-Oosterhout / A27 is zoals in de MER werd aangetoond, nihil.
4. Het effect van een nieuwe weg op de luchtkwaliteit is vanwege het aantrekken van extra ver-keer negatief. Dat is strijdig met het proces tegen de Nederlandse Staat dat Milieudefensie kort-geleden won over het verbeteren van de luchtkwaliteit.
5. Financieel: de kosten voor de nieuwe weg zijn geraamd op 30 miljoen euro; dat is 11 miljoen meer dan het duurzaam veilig maken van het bestaande tracé.
6. Met de nieuwe weg wordt het gevaarlijkste stuk van de Heistraat, vanwege de oversteek bij de Hoge Dijk en de situatie bij de Avri, nog niet veilig.
7. De extra kosten voor verbetering van de Heistraat zullen voor rekening van de gemeenten ko-men. Raming van die kosten is onbekend; er is nog geen uitwerkingsovereenkomst tussen ge-meenten en provincie afgesloten.
8. Kapitaalvernietiging: investeringen in de weg uit het verleden zoals de turborotonde zijn voor niets gedaan.
9. Een nieuwe weg met extra verkeer leidt op de Steenstraat en de Vierbunderweg tot nieuwe pro-blemen vanwege de vele rotondes en overstekend (langzaam) verkeer. En we zien de file op de nieuwe weg en brug (nu een natuurgebied) al staan.
10. Er is weinig draagvlak voor een nieuwe weg door de natuur. Het verzet tegen die door velen als onnodig geziene nieuwe weg, zal leiden tot ellenlange procedures waardoor een goede en Duurzame Veilige oplossing voor de N629 weer jaren op de lange baan zal worden geschoven.

Onze oproep aan u:
Er moet op de korte termijn een goede structurele oplossing komen voor de N629, die veilig en duurzaam is en die een goed verkeersoplossend vermogen heeft. We hanteren het principe: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat betekent: Keer terug naar het plan dat door Gedepu-teerde Staten in 2011 als een goede oplossing werd gezien, namelijk het Duurzaam Veilig maken van de bestaande weg.
We verzoeken u deze breed gedragen voorkeur in uw verkiezingsprogramma op te nemen. Zittende gemeenteraadsfracties vragen wij in hun advies aan de provincie op 21 december a.s. hier rekening mee te houden.

Graag zijn we bereid een toelichting te komen geven. Ook ontvangen we graag een exemplaar van uw gemeenteraadsverkiezingsprogramma 2018-2022.

Namens het Comité ‘ Handen af van de Duiventoren en het Blik’

René Roovers
Hoge Ham 135 Rd
5104 Jd Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen