Nieuw gebouw, nieuw concept, nieuwe naam?

Foto:

Blijft De Cammeleur De Cammeleur heten? Of krijgt het nieuwe gebouw een andere naam? Beide opties hebben voor- en nadelen. Maar wat is nu de beste keuze? Het college heeft besloten een naamgevingstraject te beginnen.

Vanaf 2018 heeft Dongen een nieuw sociaal-cultureel ontmoetingspunt op de plek waar nu De Cammeleur staat. Dat is meer dan een nieuw gebouw. Het gaat om een heel nieuw concept in Dongen: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen kan samenkomen, informatie kan halen, van kunst en cultuur kan genieten, waar iedereen kan ontspannen, recreëren of zich juist kan inspannen en ontwikkelen.

Vier bewoners
Er komen vier hoofdbewoners in het nieuwe gebouw: DonckHuys met het theateraanbod en als beheerder van het gebouw. Theek 5 met haar fysieke en digitale bibliotheek en culturele ontmoetings- en educatiefuncties. Het KunstPodium met haar complete aanbod aan kunst- en cultuureducatie en ContourdeTwern, die welzijns-, vrijwilligers- en jongerenactiviteiten organiseert en coördineert.

de entree
de entree

Nieuwe functies
Het gaat om een concept met nieuwe functies en nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor bestaande en nieuwe doelgroepen. Een concept waarin ontmoeting en verbinding centraal staan. De hoofdbewoners zijn daarbij belangrijk, maar we willen dat ook andere stichtingen, verenigingen, werkgroepen, ondernemers en individuele bezoekers van alle leeftijden zich thuis voelen in het nieuwe concept. Een verschijningsvorm van het nieuwe concept is een nieuw gebouw.

Uitgangspunten nieuw gebouw
Bij dat nieuwe gebouw krijgen ruimte en licht een grote rol. Vides en veel glas (vooral op de begane grond) onderstrepen de transparantie van het gebouw. Je kunt overal door het gebouw heen kijken. Van buiten kun je zien wat er binnen gebeurt en andersom. De twee bovenverdiepingen zijn aan de zijde van de Hoge Ham afgestemd op de bestaande bebouwing: de uitstraling van een herenhuis. In het ontwerp is ook goed rekening gehouden met een verbinding tussen de Hoge Ham en Park Vredeoord. Dat heeft zich vertaald in een paviljoen van glas.

buitenaanzicht vanuit het park
buitenaanzicht vanuit het park

De naam
In het naamgevingstraject wordt zorgvuldig stilgestaan bij en nagedacht over de naam van het concept en het gebouw. Samen met een groep creatieve, deskundige en betrokken Dongenaren gaan we binnenkort aan de slag met een naam voor het nieuwe concept en het gebouw. Belangrijk is dat de naam op het gebouw kan komen te staan, het concept kan vertegenwoordigen en tegelijkertijd goed past bij de eerste vier hoofdbewoners van het gebouw. Overigens is de mogelijkheid niet uitgesloten dat het nieuwe concept met de bestaande naam ‘Cammeleur’ doorgaat. Uiteindelijk beslist het college van de gemeente Dongen over de naamgeving. De verwachting is dat de naam bij de start van de bouw bekend kan worden gemaakt.

Ideeën?
Omdat naamgeving een vak is (branding) houden we geen wedstrijd. Heeft u echter suggesties? Dan nodigen wij u uit om deze voorzien, van een motivatie, uiterlijk 15 juli 2016 door te geven via [email protected]. De suggesties worden voorgelegd aan de groep die aan de slag gaat met de naam van het gebouw en het concept.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen