GfK geeft uitleg over peiling en biedt excuses aan

Foto:

In een verklaring die vanavond is uitgegeven reageert GfK op de commotie die ontstaan is rondom de peiling voor de naamgeving van de nieuwe MFA. Het onderzoeksbureau is verantwoordelijk voor de uitvoering van de peiling en biedt in de verklaring excuses aan voor het rommelige verloop van de peiling.

Sinds de start van de peiling op vrijdag 31 maart regent het klachten van Dongenaren die hun stem wegens technische problemen niet kunnen uitbrengen. Tijdens een bijeenkomst met de pers gaf Stephan Dijcks van GfK maandagmiddag uitleg over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. “Wij zijn als bedrijf verantwoordelijk voor het feit dat de peiling tot nu toe niet naar vlekkeloos verloopt. Die verantwoording ligt niet bij de gemeente want zij zijn de opdrachtgever en niet de uitvoerende partij”

Volgens Dijcks worden de problemen veroorzaakt door een zeldzame combinatie van factoren. “De problemen die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan, zijn grotendeels opgelost. Er staat echter nog één probleem open. Het lukt vooralsnog niet een verificatiemail te sturen naar emailadressen die eindigen op @home.nl, @ziggo.nl en @casema.nl. We zijn nu samen met Ziggo aan het uitzoeken hoe we dit op kunnen lossen. Het gaat dan om 718 Dongenaren die nog op deze zogenaamde verificatiemail wachten. Deze zijn bij ons bekend en zodra we met Ziggo een oplossing hebben voor het probleem krijgen  al deze mensen alsnog deze code zodat ze kunnen stemmen”

Voor wethouder Piet Panis staat de betrouwbaarheid van de uitslag op nummer 1. “Dat moet gegarandeerd zijn.”Volgens Dijcks is dat ook het geval: “we hebben duidelijk in beeld hoe de stemming verloopt. De problemen hebben  geen impact op de uitslag. Wij kunnen garanderen dat de uitkomst van de peiling volledig betrouwbaar is. Vanzelfsprekend bieden wij onze welgemeende excuses aan voor de mogelijke hinder die men tijdens het stemmen heeft ondervonden.”

“Maandagmiddag waren er online ruim 1.200 stemmen en telefonisch 180 stemmen binnengekomen.” meldt Dijcks. “Daarnaast wachten dus  ruim 700 inwoners nog op een verificatiemail. Deze mensen krijgen morgen, indien zij nog niet telefonisch hun stem hebben uitgebracht, een email van GfK waarin wordt aangegeven hoe er gestemd kan worden. GfK zal er voor zorgen dat iedereen zijn of haar stem alsnog kan uitbrengen; er gaat geen stem verloren!”

Wethouder Panis kan nog niet vertellen of het rommelige verloop van de peiling nog consequenties heeft voor het eventueel verlengen van de uiterste stemdatum van 9 april. “We moeten even afwachten wanneer het probleem met die verificatiemails is opgelost en zullen dan met het College een besluit hierover nemen.”

Reactie initiatiefgroep Behoud naam Cammeleur
Desgevraagd laat de initiatiefgroep Behoud naam Cammeleur het erg vervelend te vinden dat de start van de peiling zo verlopen is. “We vertrouwen er op dat de problemen verholpen gaan worden en dat iedere Dongenaar de gelegenheid krijgt om zijn stem uit te brengen. Hopelijk is dit voor de Dongenaren geen reden om af te zien van het stemmen op De Cammeleur. Dus: gebruik je stem!”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen