Weinig vuurwerk bij Verkiezingsdebat De Restzetel en Cambreur College

Foto: Joris de Man Vormgeving & Videoproductie

Woensdagavond was de fraaie aula van het vernieuwde Cambreur College het decor voor het tweede verkiezingsdebat van deze week. Dit debat was georganiseerd door de makers van de politieke podcast De Restzetel in samenwerking met het Cambreur College. Naast de Dongense lijsttrekkers was er een prominente rol weggelegd voor het Lagerhuis debatteaum van het Cambreur College. De schoolband van het Cambreur College vulde de pauzes op een prettige manier op.

Een van de doelstellingen van De Restzetel – het vergroten van de politieke betrokkenheid bij de Dongenaren – lijkt, gezien de grote opkomst, geslaagd. Waar het verkiezingsdebat afgelopen maandag nog voornamelijk bezoekers trok uit de ‘inner circle’ van de politieke partijen, waren het deze keer vooral belangstellende Dongenaren die de zaal vulden.

Door Bart van Kerkhof

Het debat was opgebouwd uit vier stellingen waarover de lijsttrekkers van de partijen, die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dongen, van gedachten konden wisselen. Bij twee van die stellingen namen zij het op tegen het debatteam van het Cambreur College. Daarnaast kreeg iedere lijsttrekker de gelegenheid om een pitch te houden voor de eigen partij en werd hen ook de mogelijkheid geboden om een joker in te zetten en daarmee een andere lijsttrekker een op een uit te dagen.

Het was op zijn minst opmerkelijk dat slechts twee lijsttrekkers (René Jansen en Stijn Sips) gebruik maakten van deze laatste mogelijkheid. De anderen toonden weinig ambitie om de degens serieus met elkaar te kruisen. Zij leken hun vingers niet te willen branden aan een één op één confrontatie met een collega lijsttrekker. René Jansen (VolkspartijDongen) daagde Marieke Schouten (D66) uit met de vraag waarom D66 graag een akkoord op hoofdlijnen wenst, maar tegelijkertijd wel het meest gedetailleerde en uitgebreide verkiezingsprogramma heeft. Volgens Marieke Schouten juist een goede indicatie waar haar partij nu precies voor staat en een goed startpunt voor eventuele onderhandelingen. CDA lijsttrekker Stijn Sips ging de verbale strijd aan met Petra Lepolder (VVD) met als onderwerp de woonvisie van de gemeente Dongen. Volgens Sips gaat het allemaal veel te langzaam. “Een actuele woonvisie had er al lang moeten zijn.” Petra Lepolder : ”het is juist belangrijk dat we iedereen erbij betrekken en ons niet blind staren op een vastgestelde woonvisie. Als je alles vast gaat leggen, gaat dat knellen.”

In hun pitches betraden de lijsttrekkers vooral de gebaande paden. Waar voor de Ouderenpartij voor Dongen lagere grondtarieven bij sociale woningbouw en starterswoningen belangrijk zijn – “jongeren zijn immers de ouderen van de toekomst”-, stak René Jansen (VPD) vooral in op het realiseren van een verenigingshal en het belang van ‘de kleine kernen’. Stijn Sips (CDA) stipte onder meer het punt aan om de democratie te vergroten door meer met de burgers in gesprek te gaan, terwijl Marieke Schouten in haar betoog vooral aandacht vroeg voor de energie armoede van dit moment. “Laat onze inwoners niet in de kou staan”. Voor de VVD sprak Petra Lepolder de speerpunten uit: “ het bouwen van woningen en de financiële huishouding van de gemeente Dongen”

De vier ingebrachte stellingen:

1. De gemeente moet aankomende bestuursperiode zorg dragen dat 55% van alle nieuwbouw uit sociale huurwoningen bestaat
2. Dongenaren moeten het verplicht melden als ze vermoedens hebben van drugscriminaliteit
3. Na de gemeenteraadsverkiezingen moeten alle politieke partijen streven naar een raadsbreed bestuursakkoord
4. Dongense jongeren moeten vanaf hun 16e kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkizezingen

De stellingen leverden weinig verbaal vuurwerk op. De vijf lijsttrekkers brachten hun eigen punten naar voren maar waren erg voorzichtig met elkaar en leken het vaak eens. Verschillen in visie werden weinig uitvergroot. Het leek soms of er al voorzichtig vooruit gekeken werd naar de coalitie-onderhandelingen die na de verkiezingen opgestart worden. Iedere tegenstelling die nu aan het licht zou komen zou immers een stempel kunnen drukken op die onderhandelingen.

De leden van het Lagerhuis debatteam van het Cambreur College, dat zich onder leiding van Michelle Gagiardi voorbereidt op debatwedstrijden van de komende periode, hadden een prima trainingsavond en kwamen zo nu en dan scherp uit de hoek maar konden de lijsttrekkers niet verleiden tot opzienbarende uitspraken.

De organisatoren van de Restzetel en het Cambreur College mogen trots zijn op de prima organisatie en de hoge opkomst bij het debat. Het betrekken van de jongeren van het Cambreur College bij de Dongense politiek verdient een pluim. De lokale politiek leeft meer dan vier jaar geleden, dat is wel duidelijk. Daarmee lijkt een deel van de doelstelling al bereikt. Of dat ook resulteert in een hoger opkomstpercentage dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 (iets meer dan 50%), zullen we op 16 maart weten.

Het eigen karakter van de podcast de Restzetel als kritisch doorgeefluik, vliegwiel en waakhond van de Dongense politiek was deze avond minder merkbaar. De podcast legt vaak opmerkelijke politieke zaken bloot. Het stevig aan de tand voelen van de lijsttrekkers over deze zaken en hun plannen, voorstellen en gevoelige punten, ontbrak echter tijdens deze debatavond. De lijsttrekkers zelf leken zich daar prima in te kunnen vinden.

Door de bezoekers werd Stijn Sips (CDA) met grote voorsprong aangewezen als winnaar van dit verkiezingsdebat, tweede werd Marieke Schouten (D66), de derde plaats was voor René Jansen (VPD), gevolgd door Petra Lepolder (VVD) en Jan Kennekens (OVD).

Op 14, 15 en 16 maart gaat Dongen naar de stembus om te bepalen wie er zitting gaan nemen in de gemeenteraad. Ook na de twee debatten van de afgelopen week blijft het spannend wat de nieuwe zetelverdeling gaat worden. De belangrijkste boodschap werd als afsluiting van deze debatavond nogmaals aangegeven door restzetel lid Tjietse Broeders die deze avond samen met Michelle Gagliardi presenteerde: “Ga vooral stemmen!”

Luister HIER het hele verkiezingsdebat terug

Foto’s: Joris de Man Vormgeving & Videoproductie

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen