VV Dongen behoudt ongeslagen thuis- status na 2-1 winst op Groene Ster

De aaien over de bol en de tikken op de schouders aan keeper Wessel Sprangers waren meer dan terecht. De journalist i.o. hield VV Dongen in de 85e minuut op de been toen spits Chefrino Eindt de bal vrij voor het inschieten had.

“Op vijf meter mag je nooit missen” aldus de Groene Ster trainer Maurice Verbunt. Sprangers redde de inzet met zijn lange benen en voorkwam dat een 2-1 voorsprong volledig teniet zou worden gedaan. De hardwerkende ploeg van Osman Erbas verdiende de overwinning op basis van de kansen die ze creëerden in de eerste helft en het spel in het eerste kwartier van de tweede helft. Aanstaande woensdag 23 maart speelt VV Dongen een midweekse wedstrijd. Tegenstander is Hoogland en de aanvang is 20.00 uur.

Door Frank van Heteren

De nederlaag van vorige week tegen HSC 21 was voor VV Dongen aanleiding om eens flink uit te pakken. Op het abominabel slechte veld van VV Dongen transformeerden de Kanaries zich tot echte adelaars. Ze beten zich vanaf minuut één vast in de kuiten van de Zuid-Limburgers. Met Mauritsio Helstone als debutant basisspeler werd de aanval van VV Dongen dreigender en dat betaalde zich in de tweede minuut uit na een snelle omschakeling van de geelblauwe formatie. Eindstation Fatih Kamaci hoefde de bal slechts simpel in te koppen. (1-0 in de 2e minuut)

“Dat mag natuurlijk nooit gebeuren! Schandelijk om zo aan een wedstrijd te beginnen!” Verbunt was furieus op zijn team en liet dat in de rust ook merken. Zijn stem bulderde door de gang van de kleedhokken en men wist dat er een ander Groene Ster aan het tweede gedeelte zou beginnen.  Daar deed VV Dongen niet aan mee. “Je krijgt terug wat je erin steekt qua energie.” Dat was de boodschap die Erbas zijn team in de rust meegaf. “Het enige wat ik mijn team verweet was dat we de opgelegde kansen niet wisten te verzilveren en dat we na een goede counter te weinig bezetting in de zestien hadden. Voor de rest was ik dik tevreden over de instelling van het team en het hoge tempo wat erin gelegd werd!”

Waar het 3-0 bij rust had moeten staan na twee honderd procent kansen voor Thom Avontuur en Mart van Bree, bleef het 1-0. Direct na rust trapte Groene Ster in dezelfde val als toen het de wedstrijd begon. Na vijf minuten in het tweede gedeelte stond de verdiende 2-0 op het scorebord. Na een fantastische steekbal van Mart van Bree werd Kamaci vrij gezet. De absolute uitblinker van de laatste weken zag in zijn ooghoek de opkomende Helstone. Kamaci bediende de buitenspeler perfect zodat het een koud kunstje voor hem was om keeper Voss te passeren. (2-0 in de 50e minuut).

De irritatie bij trainer Verbunt groeide en groeide. Hij maande zijn team om hoog druk te zetten, want er was nog genoeg tijd om het VV Dongen lastig te maken. Onder toeziend oog van voormalig amateur topspits Sjef de Kort werd Groene Ster sterker en sterker. Waar VV Dongen in de eerste helft nog tachtig procent van alle duels wist te winnen werden ze vakkundig teruggedrukt door de voorwaartsen van Groene Ster. De aanvalsdrift leverde in de 60e minuut de aansluitingstreffer op en werd het overleven voor de VV Dongen defensie.
“Ik zat niet meer rustig op de bank.” Erbas moest vanaf de zijkant alle zeilen bijzetten om zijn team bij de les te houden. Het gevaar voor Groene Ster was dat ze zoveel ruimte lieten vallen dat VV Dongen er met een gevaarlijke counter uit kon komen om de boel op slot te gooien. De bank van Groene Ster had er geloof in en het team probeerde haar ongeslagen status van tien wedstrijden te behouden. De nummer drie van de competitie kwam uiteindelijk erg dicht bij de gelijkmaker maar keeper Wessel Sprangers redde voor de zoveelste keer van dit seizoen zijn keihard werkende ploeg, waarmee VV Dongen haar ongeslagen status op eigen veld wist te behouden.

De overwinning werd voor de poorten van de hel binnengesleept en bij het optrekken van de rook waren vriend en vijand het er over eens dat de winst terecht was. “Als je een uur domineert en de opgelegde kansen optelt was het VV Dongen die aanspraak mocht maken op de drie punten, maar het moest wel van heel ver komen!”
Aanstaande woensdag 23 maart dus de midweekse wedstrijd tegen laagvlieger Hoogland. Op het B-veld begint de wedstrijd om 20.00 uur.
Op zondag 27 maart gaat VV Dongen naar Hercules, aanvang daar is 14.00 uur.