VV Dongen Internationaal jeugdtoernooi U-15: 21 augustus.

Foto:

Zaterdag 21 augustus, als voorbereiding op de komende competitie, gaan tien verenigingen, inclusief VV Dongen, strijden om de WO Sport Events Dongen Cup. “Het zijn allemaal jeugdelftallen van Betaalde Voetbal Organisaties die deze dag op Sportpark De Biezen acteren,” vertellen organistoren Luke van Overbeek en Jeffrey Weterings namens WO Sports.

Wat dit jaar nog een eendaags toernooi is, moet uitgroeien naar een tweedaags internationaal voetbalevenement voor de jeugd U-15. In aanloop naar het toernooi stellen wij u de deelnemers voor.
Deze keer: Helmond Sport (N) en KFC Uerdingen 05 (Duitsland).

Helmond Sport
De Stichting Helmond Sport werd 27 juli 1967 opgericht. Buurman Helmondia ’55 fuseerde met MULO tot SV De Braak. Deze fusieclub gaat in 1967 terug naar de vierde klasse zondagamateurs. Helmond Sport neemt de betaald voetballicentie over. Al in het eerste seizoen dwingt Helmond Sport promotie af uit de Tweede Divisie (toen nog een competitie bestaande uit profclubs) naar de Eerste Divisie. In 1982 wordt zelfs de Eredivisie bereikt na het behalen van het kampioenschap in de Eerste Divisie. In 1984 volgt degradatie, maar een jaar later speelt Helmond Sport tegen FC Utrecht de KNVB-bekerfinale. Wat recenter, Helmond Sport heeft inmiddels tienmaal de play-off voor promotie naar de Eredivisie bereikt, maar pakte net mis als het om de prijzen ging.

Ook de U-15 van de rood zwarte brigade uit Helmond maakt hun opwachting op de Dongen Cup. De jeugdteams van Helmond Sport trainen op het sportpark De Braak. Zowel de club als de academie krijgt flink de aandacht om te groeien en te ontwikkelen naar een hoger niveau. De nieuwe sponsorovereenkomst met AAE, waarvan de inkt nog nat is, moet dit dan ook een flinke boost geven.
Het doel is dan ook om de komende jaren flinke stappen te zetten en een prachtig nieuw stadion te gaan bouwen.

Helmond Sport speelde twee jaar lang in de eredivisie. Op 5 december 1982 speelde Helmond Sport uit tegen Ajax in De Meern. De bezoekers uit Brabant zullen dan ook vooral herinnerd worden als de tegenstander bij de legendarische penalty genomen door Johan Cruijff en Jesper Olsen. Cruijff nam een penalty, maar in plaats van hard in te schieten, legde hij de bal breed. Daar kwam Jesper Olsen inlopen, die de bal weer terug tikte naar Cruijff, die de bal simpel in het doel tikte. Het tweetal liet de Helmondse keeper (Otto Versfeld) verbouwereerd achter.

KFC Uerdingen 05
KFC Uerdingen 05 is een Duitse voetbalclub uit Krefeld. Uerdingen is een deel van Krefeld en het eerste elftal is actief in de 3e Liga van Duitsland.
De thuisbasis van Uerdingen 05 is het Grotenburg-Stadion in Krefeld dat plaats biedt aan 34.500 toeschouwers. Het wordt momenteel verbouwd omdat de club graag na hun promotie in 2019 hoger op wil. Tijdelijk spelen ze nu in De Merkur Spiel-Arena van Fortuna Düsseldorf.

De KFC Uerdingen 05 is een club met een bewogen geschiedenis. Weliswaar gevormd door talloze ups en downs door de jaren heen. De club werd in 1905 opgericht als “FC Uerdingen 05”, ging verder als “FC Bayer 05 Uerdingen” uit 1953 en werd uiteindelijk in 1995 omgedoopt tot “KFC Uerdingen 05”.

Het allergrootste succes van de club kwam in het seizoen 84/85. De 42ste editie van de strijd om de DFB Pokal viel ten prooi aan Bayer 05 Uerdingen! Dat seizoen werd het grote Bayern München, van onder meer Jean-Marie Pfaff, Soren Lerby, Lothar Matthaus en vele andere grote sterren, op een zeer verassende 2-1 nederlaag getrakteerd, In de 82e minuut maakte Wolfgang Schaeffer de droom van iedere Uerdingen supporter werkelijkheid met een prachtige schuiver. De sterren van München dropen met lege handen af naar huis.

Overigens biedt de standenlijst, waarop elftallen met grote namen prijken zoals Dynamo Dresden, Hansa Rostock, FC Magdeburg en FC Bayern München, een niet zo ’n rooskleurige eindstand voor de U-15. Van de 20 teams eindigt Uerdingen 05 op plaats 16. Maar laat rivaal Bayern München op plaats 18 ahter zich met drie punten minder. Gaat deze Duitse formatie ook op sportpark de Biezen vriend en vijand verassen?
Volgende week: FC Volendam (N) en KV Mechelen (B).

 

Reacties