Olympia verliest van Willem II

Een slordig en inspiratieloos Olympia liep zaterdag, geheel onnodig, tegen een verdiende nederlaag aan. Toch waren vooraf alle ingrediënten aanwezig om er in Tilburg een mooie voetbalmiddag van te maken.

De zon, aangename temperatuur, een goede grasmat en een lager gerangschikte tegenstander. Daarnaast waren Devie de Ronde en Bryan Weistra na een week afwezigheid ook weer beschikbaar.

Maar direct vanaf de aftrap werd duidelijk dat er te makkelijk werd gedacht over de tegenstander van vandaag. Bovendien bereikten ook weinig spelers het niveau dat ze in vorige wedstrijden wel lieten zien. Het gevolg was dat Olympia binnen 12 minuten al tegen een 2-0 achterstand aankeek. Bij beide doelpunten werd de technische vaardige aanvallers van Willem II weinig in de weg gelegd. Geruststellende gedachte was dat er ruim voldoende tijd over was om de schade te herstellen. De eerste aanzet daartoe werd amper een minuut later al gegeven door Jochem Vogels. Hij wist op het middenveld handig drie tegenstanders te passeren en Dennis Aarts te bereiken. Aarts bedacht zich geen seconde en liet de Tilburgse doelman met een droge knal kansloos, 2-1. Ondanks de achterstand leek de wedstrijd vanaf dat moment volledig in evenwicht.

Na ruim 25 minuten spelen had de gelijkmaker zelfs aangetekend kunnen worden. De Ronde wist met een no-look-pass Weistra te bedienen, maar zijn afstandsschot werd knap gered. Het bleek ook meteen het laatste echte wapenfeit van Olympia in de eerste helft. Willem II bleef daarentegen wel regelmatig dreigend met snelle omschakelingen. Bij een van die situaties trachtte Jochem Vogels zo’n uitbraak te voorkomen. Hij raakte daarbij echter zelf geblesseerd. Met een flink opgezette enkel restte voor hem een rit naar de huisartsenpost. Hij werd vervangen door Joey Kleijberg. De wissel had tot gevolg dat de organisatie wat omgezet moest worden. Dat dit niet vloeiend verliep, bleek in de 43e minuut. Slordig uitverdedigen werd afgestraft door Willem II. In een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Stefan Kragten had niemand grip op de bal. En dit leidde tot een simpele intikker voor Willem II, dat zo met een riante 3-1 voorsprong de kleedkamers kon opzoeken.

Ook in de tweede helft startte Olympia inspiratieloos en in een te laag tempo. Tekenend was, dat het eerste echte doelgevaar van Olympia-zijde pas in de 67e minuut ontstond. Willem 2 vond het allemaal prima zo en verscheen zelf nog maar nauwelijks voor het doel van Kragten. Trainer Ceton wisselde aanvallend, door Stan van Leijsen in te brengen voor verdediger Lars van der Bruggen. Er werd flink geschoven om de druk op Willem II te verhogen. En bijna was dat meteen succesvol. De volledig vrijstaande Kjeld Huveneers miste echter voor open doel.

Toch had de gelijkmaker in de 83e minuut moeten vallen. Een van de weinig mooie aanvallen van de middag werd namelijk mooi afgerond door Thymo de Bruijn. De scheidsrechter had echter een totale black-out. Het was de enige man op het veld die buitenspel had gezien. Met de uiteindelijk ruim 7 minuten extra tijd leek daarmee de kans op een gelijkspel definitief verkeken. Thymo de Bruijn werd vlak voor het einde van de reguliere speeltijd nog wel gewisseld voor Elroy Vereggen. En Vereggen wist zich meteen te onderscheiden door zich door de Tilburgse defensie te soleren. Hij kon uiteindelijk slechts met moeite vlak voor de doellijn gestuit worden door een Willem II verdediger. Het leverde die verdediger overigens wel een schijnbaar zware knieblessure op.

Toch scoorde Olympia nog één keer. In de slotminuut werd dezelfde Vereggen licht geduwd in het strafschopgebied. Het feit dat hij uit balans raakte en viel, was het teken van de scheidsrechter naar de penaltystip te wijzen. De 3-2 door Devie de Ronde vormde uiteindelijk niet meer dan een doekje voor het bloeden.