Dongen pakt weer 3 punten in wedstrijd met twee gezichten

VV Dongen pakte zondag voor derde keer op rij drie punten en steeg daardoor naar plaats vijf op de ranglijst in de derde divisie. De thuiswedstrijd tegen HBS werd met 2-1 gewonnen in een wedstrijd met twee gezichten. Voor de rust was er sprake van een dominant Dongen maar in de tweede helft zakte de ploeg ver terug en werd het zelfs nog even billenknijpen voor de aanwezige supporters.

Het heerlijke voorjaarszonnetje zorgde voor een goed bezet Sportpark De Biezen. Gezien de laatste twee wedstrijden, waarin 6 punten werden gehaald blaakte het publiek van het vertrouwen. Mede dankzij de comeback van het verdedigingsduo Mitchell van der Stappen en Giovanni Henskens, die na anderhalf jaar ook weer op het veld verenigd zijn, was er alle reden tot optimisme. Dat vertrouwen werd in de eerste helft zeker niet beschaamd. Dongen speelde dominant en kon zichzelf na 45 minuten alleen maar kwalijk nemen dat het niet meer afstand had genomen van HBS dan de 2-0 die toen op het scorebord stond.

De eerste treffer viel al na vier minuten . Een schot van Jan Gerrits jr werd door keeper van der Helm ternauwernood over de zijlijn gewerkt maar uit de afgeslagen hoekschop die daarop volgde scoorde Mart van Bree overtuigend de 1-0. Dongen kreeg daarna nog aardig wat kansen om de marge te vergroten maar profiteerde daar niet van. Aan de andere kant kreeg oud-international Ruben Schaken in de 14e minuut een goede kans op de gelijkmaker. Hij vond een alerte Dongen keeper Zielschot op zijn weg. Tien minuten later kreeg Glenn Kools een levensgrote kans om de marge te verdubbelen maar hij miste.

In de 28e minuut hield het publiek even de adem in na een overtreding op aanvoeder Mitchell van der Stappen. Net terug na anderhalf jaar blessureleed lag hij met een van pijn vertokken gezicht op het veld. Gelukkig bleek de schade mee te vallen en was het niet de knie, maar de enkel die een tik te verduren had gehad. Tussen de 30e en 40e minuut volgde een sterke fase van Dongen met eenrichtingsverkeer richting het doel van HBS. Dongen creƫerde kans op kans en dat resulteerde in de 39e minuut in de dik verdiende 2-0. Doelpuntenmaker was Remon Koenen die de bal mooi in de verre hoek plaatste. In de laatste vijf minuten van de eerste helft zakte Dongen wat terug en dat was voor HBS meteen het teken om meer druk te zetten. Dit resulteerde meteen in enkele kansen voor de club uit Den Haag. De grootste kans zou echter net voor rust volgen aan de andere kant. De HBS verdediging werd in een prachtige snelle aanval over zes schijven volledig zoek gespeeld maar helaas kwam de bal net niet goed bij de laatste schijf Glenn Kools waardoor hij deze aanval niet doeltreffend kon afronden.

Van een dominant Dongen was na de rust geen sprake meer. HBS zette meer druk en de Kanaries hadden daar veel moeite mee. Verder dan enkele speldenprikjes kwam Dongen niet. Aan de kant van keeper Zielschot werd het steeds maar drukker. In de 59e minuut resulteerde een overtreding van Jan Gerrits in een penalty die door Ruben Schaken onberispelijk ingeschoten werd: 2-1. De thuisclub kreeg daarna nog wel enkele kansen maar was niet bij machte om de regie over wedstrijd weer in eigen hand te nemen, zelfs niet nadat HBS verdediger Bart Koffeman in de 72e minuut met rood van het veld werd gestuurd na een overtreding op de doorgebroken Glenn Kools. HBS was in het laatste kwartier de overheersende ploeg en kreeg het gevoel dat er in Dongen wellicht nog iets te halen viel. Bij de geel-blauwen was er zo nu en dan sprake van paniekvoetbal. Billenknijpen dus voor het publiek maar het lukte Dongen uiteindelijk om de 2-1 over de streep te trekken.

Hiermee behaalt Dongen voor de derde keer op rij een overwinning en is de ploeg van Ron Timmers gestegen naar een keurige vijfde plek op de ranglijst in de derde divisie. De ploeg staat zelfs gedeeld aan de leiding in de strijd om de derde periode, waarin het overigens nog negen wedstrijden te spelen heeft. Koploper in deze periode is Jong Vitesse, de tegenstander van aanstaande zondag. Er staat dus wat op het spel.