Ouderwets VV Dongen wint van Quick

VV Dongen pakte sinds lange tijd weer eens drie punten op Sportpark de Biezen. Op een ijskoud sportpark verwarmde de ploeg van Ron Timmers de toeschouwers met strijdlust en passie.

De Kanaries overwonnen de Haantjes van Quick met compact spel en gaven het grootste gedeelte van de wedstrijd Quick niet de kans om in de wedstrijd komen. De 3-1 overwinning was daarom verdiend. VV Dongen schoof een plaatsje op en staat nu op een 8e plaats met 38 punten. Aanstaande zondag staat op Sportpark de Biezen de inhaalwedstrijd tegen HBS op het programma. Aanvang 14.30 uur

Na de bizarre ontsnapping van vorige week tegen ADO ’20 ( een 3-0 achterstand omzetten in een 3-6 winst) heeft VV Dongen een extra ‘boost’ in het team gekregen. Tegelijkertijd mocht de ploeg zich verheugen met de hereniging van het centrale duo van der Stappen / Henskens. Na anderhalf jaar stonden de twee leiders vorm te geven aan de wederopstanding van de kracht van het elftal. Die kracht is strijd en lef. “Met Mitchell van der Stappen en Giovanni Henskens heb je meer rust in het team en de ballen worden wat makkelijker gegeven zodat Remon Koenen ook weer meer tot zijn recht kan komen.” Trainer Ron Timmers beleefde een fijne middag. Het was lang geleden dat hij met zijn team de volle winst op Sportpark de Biezen pakte.
VV Dongen startte sterk. Quick werd vanaf het beginsignaal onder druk gezet waardoor de stylisten uit Den Haag niet hun favoriete spelletje konden spelen.

De enorme koude en de sterke wind waren voor beide teams een extra handicap en het was VV Dongen die zich het beste aanpaste aan de omstandigheden. De sterke openingsfase werd beloond met een doelpunt van de sterk spelende Jaap van der Waarden. Nadat Remon Koenen met een uitstekende crossbal van Moustafa Mohammad werd bereikt passeerde hij zijn directe tegenstander en leverde een perfecte bal af op de lopende van der Waarden. Alleen op keeper Puister af maakte hij geen fout en schoof de bal door de benen van de Quick-sluitpost. (1-0 in de 6e minuut)
VV Dongen kreeg genoeg mogelijkheden om de stand te verdubbelen, maar verzuimde in de eindfase. Spits Thomas Schilders (de man van de hattrick tegen ADO ’20) sleurde en trok waardoor de opbouw van Quick niet van de grond kwam. Na 25 minuten luwde de VV Dongen-storm en uit het niets viel in de 33e minuut de gelijkmaker.

Quick ontworstelde zich aan de druk en VV Dongen liet de touwtjes te ver vieren. Een persoonlijke fout aan de linkerkant van VV Dongen leidde tot de 1-1. Dee snel opgezette aanval / omschakeling werd door spits Frank van der Heiden onberispelijk bij de eerste paal binnen geschoten en liet keeper Zielschot kansloos. (1-1 in de 33e minuut) Zielschot zag zijn team te ver naar achteren leunen en moest een aantal malen voor de rust in actie komen. Zo redde hij op een schot vanaf negen meter van Virgil Tjin-Asjoe. De harde inzet in de korte hoek was voor Zielschot niet gemakkelijk om te pareren omdat zijn zicht door een medespeler werd geblokt. “Ja die zag ik laat aankomen, maar in een reflex kon ik de bal keren.” De uiteindelijke Man of the Match moest ook nog in de slotminuut zijn talenten aanboren en wist een inzet op de doellijn onschadelijk te maken.

Na de pauze was het beeld hetzelfde. VV Dongen probeerde met meer druk naar voren Quick te ontregelen, maar de Hagenezen wilden niet opgeven. Ze kwamen een aantal keren gevaarlijk door en bij een actie rond de 50e minuut kwam een speler van Quick op twaalf meter van het VV Dongen-doel geheel vrij in schotpositie. Zielschot had het gevaar gezien en verliet sprintend zijn doel om zich vervolgens met zijn hele lichaam voor het schot te gooien. “Die bal kwam keihard in mijn gezicht, maar ja, die hoort ook bij het lichaam.” De lachende Jordy Zielschot behoedde zijn team voor een achterstand. “En laat ons niet achter komen..” aldus Remon Koenen. “Vorige week was de eerste wedstrijd die we vanuit achterstand om wisten te zetten in winst. Vorig seizoen was dat vele malen meer. Nu kan je bij wijze van spreken de bus wel starten.”

Zielschot voorkwam dat doemscenario en VV Dongen kreeg na die pogingen van Quick meer grip. De duels werden weer gewonnen en ondertussen had Timmers Mohammad gewisseld voor Mart van Bree. Met meer diepgang werden de vleugels weer gevonden en Remon Koenen leek terug te komen in zijn oude doen. In de 77e minuut ging hij in het strafschotgebied van Quick het duel aan met zijn directe tegenstander. Hij kapte de verdediger uit maar die had zijn tackle al ingezet waardoor Koenen werd geraakt. “Hij raakte me vol maar ik viel wat onbeholpen.” Koenen viel inderdaad wat laat maar arbiter Winkel stond er met zijn neus bovenop en wees gedecideerd naar de penaltystip. ‘Penalty’ Paultje van Zon schoof de bal in de rechterhoek. (2-1 in de 77e minuut)

Quick deed verwoede pogingen om de gelijkmaker te forceren, maar VV Dongen was geenszins van plan om de drie punten weg te geven. VV Dongen oogde ouderwets. Met een ongelooflijk mooie lange pass (zoals Cruijff ze ook kon geven) bereikte Remon Koenen de startende Mart van Bree. De jongeling week uit naar de linkerkant van het veld op zijn hielen gezeten door de verdedigers van Quick. Bijna op de achterlijn zag hij dat keeper Puister de korte hoek had vrijgelaten. Deze verwachtte een voorzet. Van Bree deed het onmogelijke. Hij scoorde met zijn linkervoet vanaf de achterlijn en gooide met zijn wondergoal de wedstrijd op slot. (3-1 in de 81e minuut).

Vriend en vijand waren het erover eens dat VV Dongen de punten had verdiend. Aanstaande zondag ontvangt VV Dongen op Sportpark de Biezen HBS (ook uit Den Haag). Aanvang 14.30 uur.