VV Dongen zet JVC Cuijk met 2-4 aan de kant

“Ik zei tegen de jongens: niet reageren maar ageren!!” De teruggekeerde centrumverdediger Giovanni Henskens stond met een brede glimlach zijn verhaal te doen na de gewonnen wedstrijd tegen JVC Cuijk. De 4-2 overwinning had veel groter kunnen zijn als VV Dongen wat zorgvuldiger met de kansen was omgesprongen, maar geen Dongen supporter die daar om maalde.

JVC Cuijk scoorde twee keer vanuit een penalty en had bijna de gehele wedstrijd niets in te brengen tegen de dadendrang van de opgebloeide Kanaries. Door dit resultaat stijgt VV Dongen naar de tweede plaats in de 3e Divisie Zondag en heeft negen punten uit vier wedstrijden.

In tegenstelling tot de wedstrijd van vorige week tegen Be Quick startte VV Dongen furieus tegen de verbaasde ploeg van trainer Kaiser. JVC Cuijk werd vanaf de eerste minuut overlopen door het getergde VV Dongen en na vijf minuten lag de bal achter keeper Yorit Kanters. VV Dongen mocht na vijf minuten al de vierde corner nemen en bij de laatste zag Kanters er wat klungelig uit. Hij dook onder de bal door waardoor deze ineens voor de voeten van Jan Gerrits viel. Op nog geen meter van het doel kon hij niet meer missen. (1-0 in de 5e minuut)

De honger van VV Dongen was nog niet gestild. Hoog druk zetten, snelle passing , tactisch uitstekend staan leidde tot het mooiste doelpunt van de laatste jaren. Toen Tom Kolkert in de 13e minuut een van de vele schitterende voorzetten van Paul van Zon net naast had gekopt was het in de 18e minuut waarin VV Dongen haar klasse liet zien. Paul vaan Zon maakte een van zijn vele rushes aan de linkerkant van het veld en vond zijn teamgenoot Moustafa Mohammad. In fracties van seconden ging de bal van Mohammad terug naar van Zon die de bal in één beweging voor het doel slingerde. Bij de tweede paal vloog Gijs van den Berg naar de aankomende bal en joeg deze met zijn hoofd tegendraads achter Kanters. De actie ging zo snel dat het voor de supporters amper te volgen was. Van den Berg zweefde werkelijk door de lucht, waardoor het doelpunt nog mooier werd.

VV Dongen had JVC Cuijk in de tang en was niet van plan om ze los te laten. “Ik heb in de hele wedstrijd wel vijftien opgelegde kansen geteld en dat is misschien wel het enige wat ik mijn team verwijt dat ze achteraf maar vier keer scoren. Tevreden? Een trainer is nooit tevreden, maar ik heb wel een heel goed Dongen gezien vandaag.” Trainer Ron Timmers kon ook geen verklaring geven voor het verschil in niveau van de wedstrijd tegen Be Quick 1887 en JVC Cuijk. VV Dongen werd strak geleid door Giovanni Henskens en zijn inbreng zou het verschil kunnen zijn. Topscoorder van de 3e Divisie, Jordie van der Laan kwam er totaal niet aan te pas. Zowel Luuk Hultermans als Henskens gaven hem geen centimeter ruimte. Dat de spits toch twee keer doel trof had te maken met het feit dat VV Dongen één keer een overtreding maakte in het strafschopgebied en één keer hands. De twee pingels werden door hem benut.

De eerste strafschop kreeg Cuijk net na rust. VV Dongen stond nog wat te slapen toen van Zeelst zich slim liet vallen na een actie van Henskens. De 1-2 gaf Cuijk hoop om terug te keren in de wedstrijd, maar nog geen twee minuten na de aansluitingstreffer ging een verdediger van JVC Cuijk opzichtig in de fout en speelde terug naar zijn keeper. Spits Kolkert onderschepte en omspeelde keeper Kanters. Zijn doelpunt betekende de genadeslag voor JVC Cuijk. (1-3 in de 48e minuut). VV Dongen pakte het niveau van de eerste helft weer op en speelde Cuijk helemaal zoek. Zeven minuten na het doelpunt van Kolkert was het de beurt aan Moustafa Mohammad. VV Dongen combineerde in hoog tempo door de verdediging van JVC Cuijk. Eindstation van Zon gooide weer een van zijn scherpe voorzetten voor het doel. Mohammad kwam voor zijn man en scoorde daarmee de 1-4. (1-4 in de 54e minuut).

JVC Cuijk leek rijp voor de slacht. Het team van Kaiser mocht blij zijn dat de Dongenaren de ene na de andere kans verprutste. JVC Cuijk kwam in de 65e minuut onder de druk van VV Dongen vandaan en creëerde de enige echte grote kans. Een voorzet vanaf links werd bij de tweede paal in de korte hoek ingekopt. Keeper Jordy Zielschot liet zijn klasse zien en tikte de bal behendig naar de buitenkant. Timmers wisselde Tom Kolkert voor ex-JVC speler Schilders en had in de eerste helft Glenn Kools moeten wisselen voor Marouan Moukouh. Kools raakte zwaar geblesseerd na een actie van verdediger Groothuis. Ook Jan Bogers mocht nog wat minuten maken. Hij werd in de 80e minuut ingebracht ten koste van Mohammad. JVC Cuijk kwam in de 79e minuut terug door een benutte strafschop maar echt spannend werd het niet meer.(2-4 in e 79e minuut)
VV Dongen tankte enorm veel zelfvertrouwen. Vooral het middenveld met Poelmans en van den Berg was opvallend sterk. Maar bovenal lieten de Kanaries hun ware aard zien. Keihard werken en samen de strijd aangaan. Aanstaande zondag 24 september speelt VV Dongen thuis tegen OFC. Aanvang 14.30 uur op Sportpark de Biezen.

05. 0-1 Gerrits
18. 0-2 van den Berg
46. 1-2 van der Laan (pen)
48. 1-3 Kolkert
54. 1-4 Mohammad
79. 2-4 van der Laan (pen)