Heren handballers nemen revanche en zijn nu kampioenskandidaat nummer 1

Het afgelopen weekeinde was een handbalweekeinde met twee gezichten.

Zaterdag boden de dames kampioenskandidaat Westsite prima tegenstand. Beide teams, onder aanvoering van hun uitstekende keepsters, waren verdedigend in goede doen. De tussenstand na een kwartier spelen, 6-3 voor Dongen, zegt genoeg. Twee inzinkingen aan Dongenzijde na rust gaven de Amsterdammers de spirit om vier doelpunten afstand te nemen. Toch wil coach Martijn Verhagen niets horen van slechte coaching. Het publiek kon na afloop niet leven met de manier waarop Dongen gecoached werd toen Tanja Sips na rust persoonlijke mandekking kreeg en daarna zich met haar tegenstander op de Dongense helft terugtrok. ,,Op dat moment moeten wij met vijf speelsters gaan aanvallen. Ik redeneer heel simpel: het veld wordt breder met vijven en dus komt er dan meer ruimte. Maar als speelsters de wedstrijd niet kunnen lezen en zich laten uit storen zodat ook onze hoeken niet meer aanspeelbaar zijn, dan kom je in de problemen.” De afspraken vooraf om voorbehoud te tonen is deze wedstrijd volgens de trainer prima zichtbaar geworden. Er waren kansen om het Westsite moeilijker te maken. Zelfs een overwinning behoorde tot de mogelijkheden. Het werd uiteindelijk 20-22.

De heren maakten er zondagmiddag tegen buurman Witte Ster uit Waspik een ware thriller van. Beide teams speelden met passie, inzet en strijd. Tot de laatste minuut was het niet zeker wie met de zege zou gaan lopen. Dongen mag echter voor doelman Ruud Noordijk een standbeeld gaan oprichten. Op de meest cruciale momenten hield hij Dongen in de race. Naast een aantal strafworpen die hij stopte, waren er directe een-tegen-een situaties tussen een Waspikse tegenstander en Noordijk die de laatste in zijn voordeel besliste. De scheidsrechters? Gelukkig lieten daar beide coaches zich niet over uit.

Landelijke 2e Divisie DS1: HV Dongen – Westsite Amsterdam 20-22 (10-9)
Dongen wilde revanche van de eerder dit seizoen geleden nederlaag in Amsterdam. Dongen zit in een flow en wilde de vorm van de afgelopen weken vasthouden. Westsite is nog in de race om het kampioenschap en directe promotie naar de 1e divisie. Ingredienten genoeg voor een prima pot handbal. En die werd zeker voor rust, voorgeschoteld. Tamara van Es liet in de eerste minuut al zien wat zij in huis heeft. Zij stopte een strafworp. Het zou niet de enige zijn deze wedstrijd. Dongen opende hierna via Tanja Sips de score. Zij zou voor rust 7 van de 10 doelpunten voor haar rekening nemen. Voor de coach van de tegenstander het sein om Sips na rust aan banden te leggen. Vanaf dat moment was het aanvallende spel van Dongen gedeeltelijk lam gelegd. Dongen had daarbij de pech dat verschillende schoten op paal en lat belandden. Dongen en Westsite hielden elkaar tot 13 -13 in evenwicht, Maartje de Kort scoorde in ondertal zelfs de 13-13. Hierna volgde een periode van onachtzaamheid. De nog steeds uitgestoorde Tanja Sips moet zich verbeten hebben, toen Westsite tot driemaal toe simpel de bal kon onderscheppen en weg kon lopen naar 13-16. Het werd zelfs 14-19. Bij 16-21 was het nog 5 minuten te gaan. Dongen kon in deze periode nog vier keer scoren en Westsite nog eenmaal. Want het werd uiteindelijk 20-22. Zegt genoeg over de capaciteiten bij Dongen. ,,Op cruciale momenten was het geluk niet aan Dongenzijde. Kleine individuele foutjes die verstrekkende gevolgen hadden. Missie gedeeltelijk geslaagd. Vormbehoud zeker. Nu de details nog,” besloot trainer Martijn Verhagen die komende week zijn visie in de groep zal moeten uitleggen. Want komende zaterdagavond komt om 20.00 uur een van de degradatiekandidaten MHV naar Dongen. Afgelopen weekeinde hadden zij tegen de andere kampioenskandidaat (BFC) moeten spelen. Door leveringsplicht aan jong-jong Oranje (afgelopen weekeinde) is deze wedstrijd verplaatst. Competitievervalsing?

Landelijke Hoofdklasse B HS1: HV Dongen – Witte Ster/Tachos 19-17 (8-9)
De nummers 1 en 2 uit de hoofdklasse ontmoetten elkaar voor de tweede keer in deze competitie, die nog twee wedstrijden te gaan is. Met 1 punt voorsprong was het voor Witte Ster de kans om bij winst het kampioenschap veilig te stellen. Voor Dongen de laatste kans om bij winst de koppositie weer over te nemen. De toon van de wedstrijd werd in de eerste minuut al gezet. Opbouwer Roel Gerritsen werd stevig aangepakt door verdediger Thijs Toebak. Door deze aanvaring moest Toebak de wedstrijd verlaten met een flinke hoofdwond. Verdedigend lieten de heren weinig toe. Maar ook de scheidsrechters lieten deze stevige aanpak oogluikend toe. Op vierpassen en aanloopfouten hadden de heren in het zwart helemaal geen kijk. Het gebeurde echter over en weer, dus niet zeuren. Dongen beet stevig van zich af. Er werd met mondjesmaat gescoord. Na 10 minuten tekende Thijs Peeters voor de 3-1. Langzaam kroop de ploeg uit Waspik dichterbij en kwam bij 5-5 langszij. Bij de stand van 8-8 stopte de doelman van Witte Ster twee belangrijke Dongen kansen waarna zijn ploeg, door een simpel rollertje, met een 8-9 voorsprong de kleedkamer opzocht.
Na rust zou het dan moeten gebeuren. De ploegen hielden elkaar in evenwicht tot zeven minuten voor tijd (17-17). In de resterende periode was het aan de keepers. Met nog 1 minuut en 12 seconden op de klok scoorde Thijs Peeters de 18-17. Witte Ster schakelde over op man-to-man verdedigen. Tumult alom. Vallen en opstaan. Roepen om vrije worpen. Het was Yasin Koreman die, met nog 56 seconden te gaan, aan alle onzekerheid voor Dongen een einde maakte en de veilige 19-17 vanaf de cirkel achter de Waspikse doelman schoot.

En daar sta je dan als Dongen met een smalle selectie van 10 spelers, terwijl Witte Ster een compleet reserveteam op de wisselbank heeft zitten. Op naar het kampioenschap. De zegetocht begint komende zondag. Dongen speelt om 14.15 uur tegen NOAV in De Salamander.