‘Fort VV Dongen’ blijft onneembaar

Foto: Jeffrey Oomens

In de 16e wedstrijd van dit seizoen heeft VV Dongen weer een thuisoverwinning geboekt. De 2-1 winst tegen de directe concurrent Be Quick 1887 uit Groningen zorgde ervoor dat de ‘Ridders van de Langstraat’ opschoven naar de 2e plaats op de ranglijst van de 3e Divisie Zondag Landelijk. Deze ongekende prestatie bleef niet onopgemerkt bij de vele supporters en samen met de selectie van trainer Ron Timmers en de jarige leider Hans Kuisters (50) werd een bescheiden feestje gevierd in de catacomben van het onneembare ‘Fort VV Dongen’. De overwinning kwam niet vanzelf. ‘De Slag tussen Noord en Zuid’ was een strijd met twee gezichten, waarin ‘De Onverschrokken Groningers’ het moesten afleggen tegen de ‘De Onverwoestbare Brabanders’.

Het had zomaar kunnen gebeuren dat scheidsrechter D’Onorio de tweestrijd had afgelast. De vorst had van zaterdag op zondag over het slagveld heen gejaagd en zorgde voor keiharde plekken recht voor de hoofdtribune. ‘Zolang er geen ijs op ligt mag er gevoetbald worden.’ was de beslissing van de belangrijkste man van ‘Het Middagje VV Dongen’ . Met man en macht zorgden vrijwilligers ervoor dat het strijdperk kon worden betreden. De Noordelingen hadden een reis van ruim twee en een half uur achter de kiezen en zouden waarschijnlijk enorm hebben gebaald als er was besloten tot afgelasting.

Zover kwam het niet, maar er moet gezegd worden dat het voor de acteurs moeilijk was om op dat stukje grond zichzelf staande te houden. Be Quick 1887 startte met dezelfde opstelling waarmee het vorige week koploper De Dijk had weten te verslaan. “Ik ga dan niet veranderen, want met de zekerheid van die overwinning in gedachten moet je niets veranderen.” Trainer Misha Visser stond achter zijn keuze om zijn team defensief te laten starten en zag dat zijn ploeg in de absolute beginfase met krachtige uitvallen een aantal keren gevaarlijk worden. Gevaarlijkste man bij Be Quick Daan Driever startte in de spits waar hij zelf liever achter de aanval speelt. “In het begin kregen we wat kansjes en met die bal op Remon Bolt hadden we de score kunnen openen.” Driever stond na de wedstrijd in de kantine tussen “De Kenners” en toonde zich een waardig verliezer. “Gelijkspel had natuurlijk lekker geweest na een 2-0 achterstand en dat zei ik ook tegen deze heren, maar ik moet er even verder over nadenken en het even laten bezinken voordat ik kan toegeven dat de winst voor VV Dongen terecht was.”

dongen08123

“Mijn team startte goed maar daarna konden we het even niet meer bijbenen. VV Dongen nam de overhand en wij stelden daar te weinig tegenover.” Trainer Visser zag dat VV Dongen met name door het aanjagen van aanvoerder Remon Koenen steeds gevaarlijker werd. Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt vanuit een corner waar de toeschouwer zou vermoeden dat het om een ingestudeerde standaardsituatie ging. De corner kwam voort uit een actie van linksbuiten Jorik Mijnhijmer die na een combinatie het doel zocht met een droog diagonaal schot. De jonge keeper Frank Schilstra (19), die de zieke eerste keeper Bart Woering verving, redde knap. De corner werd laag en hard richting eerste paal gebracht waar een Dongen-speler handig de bal door zijn benen liet lopen. Alles en iedereen was verrast behalve gelegenheids- linksback Luuk Hultermans. Hij kreeg de bal voor zijn voeten en kon niet missen. (1-0 in de 11e minuut)

Daarna werd ‘De overrompeling op Groningen’ compleet en zag trainer Visser dat zijn team even de weg kwijt was. “Je moet wel vol in de duels gaan om er wat van te naken, maar wij liepen achter de feiten aan en mede door het feit dat de sterkste man bij VV Dongen constant de ruimte kreeg kwamen wij in de problemen.” Tussen de 12e en 19e minuut bonkte VV Dongen op het doel van keeper Schilstra. Remon Koenen had er zomaar twee of drie kunnen inschieten maar de aanvoerder en stylist verzaakte in de afwerking en liet de kans op een mooie notering in strijd om de ‘Zilveren Schoen’ liggen.
“Natuurlijk mag je dat opschrijven, want dat is wat jij en de rest hebben gezien.” Koenen glunderde na de wedstrijd uiteraard van oor tot oor en was er zichzelf terdege van bewust van een aantal niet te missen kansen. De grootste was dat hij in een een-op-een situatie met Schilstra in de handen van de keeper schoot. Daarvoor had VV Dongen drie 100 % kansen en kon de overwinning nog voor de rust binnenslepen.

“Dat is het enige wat ik mijn team heb verweten in de rust.” trainer Ron Timmers vond zijn team in de eerste helft geweldig en zag dat de 2-0 in de 26e minuut meer dan verdiend was. “Zeker gezien het spelbeeld. En het hadden er gewoon meer moeten zijn” Ondanks wat omzettingen zag de trainer dat zijn team steeds sterker werd en dat ‘het druk zetten naar voren’ als een soort ‘heilige mantra’ tot in de perfectie werd uitgevoerd.

ongen08124

Jan Gerrits jr. staat sinds een aantal weken in het centrum van de verdediging naast routinier Giovanni Henskens. Deze positie ligt de jonge Dongenaar zodanig dat hij elke week steeds beter wordt. Met lef durft hij door te schuiven en het duel op het middenveld op te zoeken. De voorbereiding van het tweede doelpunt begint dan ook bij hem.

Een inspeelbal van Be Quick 1887 op het middenveld werd goed ingeschat door Gerrits. Hij dook in het duel, won en kreeg de ruimte om door te lopen. In zijn ooghoeken zag hij Remon Koenen starten en speelde hem in de loop aan. De rechtsbuiten nam aan en sprintte twintig meter waarna hij een scherpe voorzet richting het vijfmeter-gebied gaf. De keihard werkende Rick Schouw hoefde er alleen maar tegenaan te lopen en zette VV Dongen op een verdiende 2-0 voorsprong.

VV Dongen had dus met 4-0 voor moeten staan, maar het was slechts 2-0. Trainer Visser gooide het in de tweede helft over een andere boeg en verving Rick Heim voor naamgenoot Rick Wiersma (19). Met een klassieke 4-3-3 opstelling wilde hij de aansluiting vinden om alsnog een puntje of meer uit het vuur te slepen. Zijn ingreep bleek goud waard, want VV Dongen raakte de controle volledig kwijt en was het Be Quick 1887 dat uit de as herrees. Met vereende krachten en onder leiding van de excellerende Romano Djababoe (25) gingen de Groningers het gevecht aan.

VV Dongen kwam niet meer aan voetballen toe. “Ja, dat vergaten we. Natuurlijk wisten we dat zij het zouden omzetten, maar we verloren de slag op het middenveld. “ Timmers greep in en bracht Jaap van de Waarden voor Daan Poelmans. Bij Be Quick 1887 bleek invalleer Wiersma een handenbinder en zorgde voor veel gevaar aan de rechterkant van VV Dongen. Hij leverde in de 60e minuut een scherpe voorzet af nadat hij zich had ontdaan van Floris Wouters. De bal werd op de doellijn binnengewerkt door Ahmed Abdellah el Mahdi. (2-1 in de 60e minuut). Op de vraag waarom Be Quick 1887 zo defensief was begonnen werd door trainer Visser resoluut beantwoord. “Als ik zo was begonnen laat ik teveel ruimte achter mijn verdediging en zo zijn we een aantal keren de bietenbrug opgegaan. Met mijn keuze en over de uitvoering moet ik het met mijn team nog over hebben.”

dongen08122

Be Quick 1887 wisselde nog offensiever en VV Dongen deed dat op haar manier wat defensiever. “Als je met vier spitsen gaat spelen moet je ze natuurlijk wel bedienen, maar er kwam geen bal.” Trainer Misha Visser zag dat er geen rendement kwam uit zijn aanvallende intenties en aan de andere kant had VV Dongen de 3-1 op de slof. Zowel Koenen als van der Waarden verzuimden de genadeslag aan de Groningers toe te dienen. Pas in de 95e minuut konden de supporters van ‘Come on Dongen’ opgelucht adem halen en zagen hun team verrassend opschuiven naar de tweede plaats. “Als ik de drie punten zou mogen verdelen dan zou VV Dongen er twee krijgen en wij er een.” De sympathieke trainer Misha Visser lachte en verliet met opgeheven hoofd de kantine van VV Dongen.

Zondag 11 december gaat VV Dongen naar JVC Cuijk, waarna het alle teams heeft getroffen in deze 3e Divisie Zondag. Aanvang is 14.30

Door Frank van Heteren / Foto’s Jeffrey Oomens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen