Hercules onderbreekt zegereeks VV Dongen

Foto: Jeffrey Oomens

Na een zegereeks van drie wedstrijden heeft Hercules uit Utrecht VV Dongen een halt toegeroepen. De 1-0 zege van Hercules was zwaarbevochten zeker gezien het grote aantal afwezigen bij VV Dongen. Zowat de hele as inclusief de rechtsbuiten van het team van Ron Timmers zaten langs de kant of lagen thuis ziek in bed. Hercules profiteerde optimaal terwijl er bij VV Dongen slechts een lichte teleurstelling heerste. “Misschien hadden we een puntje verdiend.” was het commentaar van de meeste spelers. Door het 1-0 verlies zakt VV Dongen van plaats twee naar plaats drie en heeft 26 punten.

Onder barre omstandigheden was het amper mogelijk om goed te voetballen. Windkracht tien raasde over het open veld van Hercules en men mocht van geluk spreken dat de regen achterwege bleef. Voor de wedstrijd moest VV Dongen een aantal teleurstellingen verwerken, want naast keeper Jordy Zielschot en spits Tom Kolkert haakten Jaap van der Waarden (lichte liesblessure), Giovanni Henskens (wreef blessure) en Remon Koenen (griep) net voor het duel af. Timmers moest improviseren en plaatste Paul van Zon en Jan Gerrits op de twee spitsen van Hercules, Floris Wouters en Alex van Overdijk kregen een opkomende rol vanuit de verdediging om zodoende het middenveld te versterken, Luuk Hultermans was het slot op de deur.

dongen21112

Echt voetbal kregen de supporters niet te zien. De bal vloog alle kanten op en VV Dongen speelde de eerste helft met de wind mee. De verwachting was dat VV Dongen Hercules zou vastzetten en mede door het voordeel van de wind makkelijker in de zestien van Hercules te komen. De kansen waren spaarzaam en veel ballen waren te hard en te onzuiver zodat er amper gevaar voor het doel van de uitblinkende keeper Fons Mulder te noteren viel. Ook het gebrek aan stootkracht speelde in het nadeel van VV Dongen. In de 32e minuut mocht VV Dongen van geluk spreken dat Jeffrey Vlug een rebound hopeloos over schoot. Nadat linksbuiten Plet goed was doorgekomen schoot hij de bal diagonaal langs doelman Rob Roovers. De bal eindigde op de paal en kwam terug in het veld. Vlug kreeg de bal voor zijn voeten en kon deze in het lege doel schuiven, maar in plaats van op het doel ging de bal meters over. Hercules hield gemakkelijk stand en wist dat zij het voordeel van de wind in de tweede helft zouden hebben.

Toch was het VV Dongen die pal na rust op voorsprong had moeten komen. Een diepe bal van Wouters op de lopende Mart van Bree was precies op maat, waardoor de rechtsbuiten vanaf de achterlijn een harde voorzet in de zestien kon afleveren. Jorik Mijnhijmer had de bal voor het intikken maar kreeg de bal op zijn hak: een zacht rollertje was het resultaat. Keeper Mulder was er als de kippen bij en maakte het gevaar onschadelijk. Inmiddels was Glenn Kools voor Alex van Overdijk in het team gekomen en dat leverde meer balbezit op voor VV Dongen. Aan de andere kant was het met name Nathan Bijl die Hercules de juiste impulsen gaf. Samen met Colin Broers ontregelden zij de opbouw en zorgden voor druk naar voren. Linksbuiten Plet (een razendsnelle jongen) wist vaak niet wat hij met de geboden kansen moest doen en raakte verstrengeld in zijn eigen acties. Ook spits Tyrone Fonville haalde geen rendement uit zijn acties. De neutrale supporter kon op zijn klompen aanvoelen dat degene die het eerst zou scoren de uiteindelijke winnaar zou worden.

dongen21113

In de 55e minuut schoot doelman Roovers de bal verkeerd uit. Mede door de keiharde tegenwind kwam deze in de voeten van middenvelder Thomas Reynaars. Hij zette het op een lopen en wist met een steekbal Fonville te bereiken. De spits maakte geen fout en in een een-op-een situatie met Roovers scoorde hij koelbloedig. (1-0 in de 55e minuut).

VV Dongen moest even over de klap heenkomen en in de fase na het doelpunt had Hercules een aantal keren de kans om het duel te beslissen, maar zoals gezegd waren de spitsen besluiteloos en bleven hangen in hun eigen acties. Wederom sloeg het noodlot bij VV Dongen toe toen ook Luuk Hultermans zich naar de dug out moest begeven. “Ja ik werd in mijn bovenbeen geraakt. Ijsbeentje, ik kon niet meer aanzetten.” Timmers bracht Zafer Yildiz als extra aanvaller en ging in de achterhoede een-op-een spelen. Het was verbazingwekkend om te zien dat Hercules achteruit ging lopen en juist dat gaf VV Dongen meer vertrouwen. Geduldig werd er opgebouwd in de hoop dat een bal een keer goed zou vallen. Trainer Speelziek van Hercules wisselde verdedigend, maar zag dat zijn team steeds verder onder druk kwam te staan. Wellicht hoopte hij op een uitval.

VV Dongen had pech in de slotfase. Een bal van Yildiz werd van de doellijn gehaald, keeper Mulder redde bij een actie van van Bree en net voor het einde van de wedstrijd keerde hij een kopbal van Jan Gerits. “Wij snappen niet dat Mulder niet is verkozen tot Man of the Match?” was de reactie van de supporters van Hercules. Mulder kreeg zodoende toch de verdiende credits. VV Dongen liep met opgeheven hoofd van het veld. “Met de jongens die er vandaag moesten staan hebben we alles gegeven wat we in huis hadden en misschien had dat puntje de beloning moeten zijn, maar ach, een keer verliezen is ook geen ramp.”

Aanstaande zondag gaat VV Dongen naar Limburg. In Echt mag het aantreden tegen EVV. Zij wonnen afgelopen zondag met 1-0 van OJC en bivakkeren op een 8e plaats met 21 punten. Aanvang is 14.30 uur

Door Frank van Heteren / Foto’s Jeffrey Oomens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen