Afzien en genieten bij de Maresiacross

Foto: © Maarten Bikker namens de organisatie van de Maresiacross

Zondag 8 november was de beruchte Maresiacross in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en weer verscheen Atledo met een grote brigade. 36 lopers van ons deden mee waardoor weer veel punten voor het verenigingenklassement van het Global-E Crosscircuit Midden-Brabant werden behaald. Daarin bezetten de senioren/masters de tweede plaats na de Tilburg Road Runners.

Mul zand, heuvels, bospaadjes en boomstronken
Met het mulle zand, een paar flinke heuvels, smalle bospaadjes en de vele uit stekende boomstronken wordt deze cross als zwaarste van het crosscircuit beschouwd. Net als de afgelopen twee crossen van het seizoen waren het weer zomerse omstandigheden, waardoor er weinig met modder te doen was. Een zware cross dus, vooral voor de pupillen en junioren, die een loodzware steile helling in hun parcours hebben. Er gaan geluiden dat daarom jeugdige atleetjes wegblijven. Misschien zou de organisatie daar nog meer rekening mee kunnen houden, maar voor de oudere lopers is het desondanks genieten. Er waren dan ook veel deelnemers en de kwaliteit van het startveld was hoog.

Anne de Jong in tactisch gelopen cross iedereen te snel af
De jongste jeugd startte om 10 uur, de hoofdwedstrijd sloot af om 12 uur. De jongens en meisjes A-pupillen liepen 1,2 kilometer. Roos de Jong en Danica Willemen eindigden in een groot en sterk bezet veld respectievelijk als vijfde en veertiende. Bij de jongens waren er nog meer deelnemers, maar Milan Rosenbrand, Pepijn Wijnen, Reinier van der Linden, Rav Riemslag en Scott van IJzerdoorn stonden hun mannetje.

Bij de meisjes D-junioren herhaalde Anne de Jong haar prestaties van vorige week, door ook hier iedereen te snel af te zijn. Grootste concurrente Safira den Oudsten van a.v. Spiridon moest negen seconden toegeven. Anne liep wat tactischer en ze bleef lang met Safira samen lopen, maar ze hield wat reserves over, waardoor ze in de eindsprint ruim afstand kon nemen. Chapeau. Susan Lodewijks was in haar eigen strijd met vier loopsters verwikkeld, waarvan ze er twee achter zich wist te houden. Zus Anne Lodewijks gaat bij de meisjes C-junioren steeds beter lopen en finishte terecht met een brede glimlach. Bij de jongens D-junioren beten Finn Lodders en Boudewijn van der Linden goed van zich af in een veld van maar liefst 40 lopers. Oud-Atledoatleet Chuck Pols (nu bij A.T.V. Scorpio) werd derde. Guus de Jong knokte zich bij de jongens C-junioren naar een plaats in het middenveld.

Bij de jongens B-junioren kon Jaïr van Winkel zijn podiumplaats van de Blauwe Meer Cross niet herhalen, maar in een sterk veld gaf hij maar een halve minuut toe op de snelle jongens die uit Zuid-Holland en Utrecht naar het zanderige zuiden waren afgedaald om de medailles mee terug te nemen. Ondanks dat hij zich niet zo lekker voelde, was hij wel weer de derde finisher van de lopers die uitkomen voor clubs uit Regio 13.

Ad de Jong weer op het podium
Ook bij de vrouwen senioren was het deelnemersveld van hoog (nationaal) niveau. Hester van Liempt bleef haar clubgenote Lizanne Pijnenburg opnieuw voor. Oud-Atledolid Dyanne Verpaalen (nu uitkomend voor a.v. Spiridon) presteerde met een zesde plaats uitstekend.

Bij de vrouwen masters 35+ liepen de Atledovrouwen weer bij elkaar. Karin van Ham was met een achtste plaats weer de snelste, maar nu was Yvette van Dulmen met een negende plaats Marloes de Jong te snel af. Marianne van der Velden had het zwaar bij de vrouwen masters 45+ en zag haar concurrente deze keer wat verder voor zich finishen. Tamara Wouters had zich bij de recreanten ingeschreven voor de 6,8 kilometer en mocht tevreden zijn met haar resultaat.

Bij de mannen masters 55+ verschenen vijf Atledokanonnen aan de start. Snelste man was wedstrijdgroeptrainer annex secretaris Hens Koreman die ondanks zijn drukke activiteiten voor Atledo nog steeds vormbehoud weet aan te tonen, zoals hij met zijn achtste plaats bewees. Kees Vermijs, Jan van Liempt, Frits van der Velden en Kees Pijnenburg moest hun meerdere in Hens erkennen. Voor Frits was het zijn laatste wedstrijd voor een door zijn fysiotherapeut afgedwongen pauze van drie weken. De 67-jarige Ad de Jong, die bij de vorige cross nog de bronzen medaille binnen sleepte, behaalde ditmaal de zilveren plak bij de mannen masters 65+ achter de berensterke Kees Verhoeven van de Tilburg Road Runners.

Veel Atledo-ers op de langste afstand
De mannen senioren en masters 35+ en 45+ liepen de langste afstand, 9,1 kilometer en sloten de dag af. Bij de senioren verschenen Martijn Flipsen, Wouter Stokkermans, Ralph Jacobs en Christian Le Sage aan de start. Eerstejaars senioren Martijn en Wouter schrokken niet terug voor de afstand, sterker nog, Martijn schijnt er aardig zijn draai in te vinden. Wouter was rustig gestart. Hij gaat voortaan niet meer achter Martijn aan en zo kon hij zijn krachten prima verdelen. Hij was dan ook zeer tevreden na de race. Martijn had een supersnelle start en hij wist dus dat nog een aantal lopers voorbij zouden komen. Hij hield een heel goed gevoel aan een heerlijk gelopen wedstrijd over. Terecht met een elfde plaats tussen deze sterke lopers. Ralph kwam op deze langere cross weer wat dichter in de buurt van Wouter en ondanks dat Christian deze cross als zwaar ervaarde, gaf hij niet meer toe dan vorige week.

Anton Bogers was de enige 35-plusser van Atledo. Hij wist goed stand te houden en werd zeventiende. Bij de masters 45+ verschenen er ook vijf Atledolopers aan de start. Snelste man was natuurlijk weer Albert de Rooij, zij het dat Johan Flipsen hem op de hielen zat. Na (of ondanks) blessureleed, is Johan weer terug aan het front, terwijl ook hij, net als Hens, vele functies bij Atledo bekleedt. Toine van Gils, Hans Lodewijks en Martie Reuvers.

De volledige uitslag van de Maresiacross vind je hier. De tussenstand in het Global-E Crosscircuit Midden-Brabant vind je hier.

Volgende week de Scorpiocross, de 50e alweer. Met de regen van de laatste dagen (eindelijk na die lange droge tijd) kon het er wel eens glad worden. Zorg dus dat je goede crossschoenen meeneemt.

Met dank aan Christian Le Sage en Johan Flipsen.

Ook jij kunt schrijven voor de website van Atledo. Heb je zelf deelgenomen aan een evenement, je zoon of dochter of de groep waarvan je trainer of groepsbegeleider bent, lever dan per e-mail een stukje in bij Gerdjan Kipping op [email protected]

Reacties