Voorbeschouwing VV Dongen – O.S.S. 20

Foto:

Dat O.S.S. 20 staat voor Oefening Staalt Spieren zullen en maar weinig geweten hebben en daarom mag je nooit ‘oss 20’ zeggen, maar zeg je O.S.S. 20. De club uit Oss is ambitieus en speelt vanaf het jaar 2002 langere tijd in de 1e klasse en speelde in het seizoen 2009 –2010 in de Hoofdklasse. Het degradeerde weer direct naar de 1e klasse. In het seizoen 2008 – 2009 kwamen VV Dongen en O.S.S. 20 elkaar voor het eerst op sportief gebied tegen. Toenmalig trainer van VV Dongen, Roland Schuermans beschikte in die tijd over de kampioensploeg die Mart van Bree had achtergelaten. VV Dongen verloor zowel de uit- als thuiswedstrijd maar was toen zeker niet de mindere ploeg. De thuisnederlaag was ook de eerste die VV Dongen dat seizoen moest incasseren. Twee huidige selectieleden speelden toen ook al voor VV Dongen namelijk, Remon Koenen en Bas Brabers.

Interessant was de transfer van Roland Schuermans voor het seizoen 2010 – 2011, waar hij als interim trainer aan de bak mocht nadat er veel onenigheid was ontstaan in de technische staf en het bestuur. Hij eindigde dat jaar als tweede in de 1e klasse, maar kon in de nacompetitie de promotie niet bewerkstelligen. Zijn contract werd toen wel verlengd. 
Ook Dongenaar Sander de Bont heeft nog in Oss zijn sporen achtergelaten en kent ongetwijfeld nog een paar mannen uit de huidige ploeg. Sander scoorde in een bepaalde periode aan de lopende band en werd ook daar een held van de club. 
Op zondag 27 januari 2013 speelden de beide ploegen voor het laatst tegen elkaar. Onder koude en erbarmelijke omstandigheden won VV Dongen gemakkelijk met 0-4 van de toenmalige 1e klasser. Sander de Bont speelde toen ook nog bij O.S.S. 20 en Schuermans was daar voor het laatste jaar trainer.
Tegenwoordig ziet het er heel anders uit in Oss. Vorig jaar waren er maar liefst drie ploegen uit Oss die in de nacompetitie streden om een plek in de Hoofdklasse. Eigenlijk had O.S.S. 20 in dat jaar een doelstelling uitgesproken dat er minimaal drie jaar over gedaan mocht worden om de Hoofdklasse te bereiken. Dat het al na een jaar gebeurde was natuurlijk een enorme verrassing. Ook plaatsgenoot SV TOP klom een divisie omhoog, echter DESO redde het uiteindelijk net niet, maar staat ondertussen wel weer tweede in de 1e klasse C.
Het zegt misschien wel genoeg over de talenten die de plaats weet te vormen tot goede voetballers. Beide teams, zowel TOP als O.S.S. 20 doen het uitstekend in de competitie. 
Aan het begin van deze jaargang werd de doelstelling uitgesproken dat handhaving eerste prioriteit is. Met 15 punten uit 10 duels staat O.S.S. 20 op een negende plaats, maar staat maar 6 punten achter op koploper Blauw-Geel 38. Op VV Dongen is het verschil slechts 4 punten. VV Dongen staat na de overwinning vorige week op DOSKO op de 3e plaats. 
Vanaf plaats 10 zijn de verschillen met de top wat groter en vijf ploegen hebben het moeilijk om de punten te pakken. Baronie staat op plaats 10 met 11 punten en daaronder komen de Valk ( volgende week de tegenstander van VV Dongen) met 7, Deurne met 6, Schijndel met 5 en de tegenstander van VV Dongen over twee weken AWC ook met 5.
O.S.S. 20 speelt vooral tegen de sterkere ploegen hun betere wedstrijden. Dat de resultaten niet altijd in het voordeel zijn van de ploeg van trainer Maarten van Vugt wil niet zeggen dat er veel niveauverschil in zit. Van DOSKO werd uit maar met 2-1 verloren. Vorige week kon Gemert diep in de blessuretijd de 3 punten pakken (1-2) en tegen Blauw-Geel werd uit met 1-1 gelijkgespeeld. TEC won overtuigend in Oss, 0-3. 
Belangrijkste man bij O.S.S.20 is spits Tony de Groot. Deze behendige jongen speelde o.a. voor OJC Rosmalen en voor Topklasser de Treffers. Op dit moment leidt hij het topscoorders klassement met 9 doelpunten (bijna de helft van de totaalproductie). Robert Mutzers is na zijn kwartet van vorige week met 8 goals gestegen naar de tweede plaats.
VV Dongen zit op dit moment goed in haar vel. De uitoverwinning van vorige week geeft natuurlijk vertrouwen en het team van Ron Timmers wil koste wat kost de goede reeks tot aan de winterstop vasthouden. Toch zitten er altijd addertjes onder het gras, want ondanks dat VV Dongen zichzelf bewijst tegen de topploegen is het een interessant gegeven hoe het team omgaat met de druk die een hoge klassering met zich meebrengt. Er wordt dit seizoen anders naar VV Dongen gekeken. De insiders binnen de Hoofdklasse praten over een titelkandidaat en zo zullen ploegen VV Dongen tegemoet treden. Terecht, want een hoge klassering brengt andere verantwoordelijkheden met zich mee. O.S.S. 20 zal derhalve geen gemakkelijke tegenstander worden voor VV Dongen, maar dat gegeven maakt het vooraf alleen maar boeiender. 
Zoals matchwinnaar van vorige week, Robert Mutzers, al zei: “ Leuk dat ik belangrijk kon zijn voor mijn team maar de focus moet weer naar volgende week.” Nu maar eens kijken hoe dat zondag gaat. Afspraak zondag 30 november op Sportpark de Biezen om 14.30 uur.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen