Voorbeschouwing VV Dongen – SV Schijndel

Foto:

VV Dongen heeft na de nederlaag in Oss tegen SV TOP twee wedstrijden gespeeld. Tegen Kozakken Boys (2-2) moesten de heren het penaltyschieten afleggen en tegen TSC werd met 2-7 gewonnen. Je zou kunnen zeggen dat het een oefenweek is geweest, waarin Daan Poelmans van een langdurige blessure terugkeerde in de selectie en in beide wedstrijden zijn minuten maakte en een week waarin wat zelfvertrouwen kon worden getankt.

Ook keeper Jamil Kools kon even zijn gedachten buiten de competitie houden. “Ja, de hoge ballen. Normaal gesproken is dat mijn lengte mijn sterkste punt. Maar ach. We moeten er ook geen issue van maken.” Sinds dit seizoen staat de boomlange 23-jarige Tilburger onder de lat bij VV Dongen. Het nieuwe gezicht is al vanaf zijn 6e actief in het voetbal en is begonnen als veldspeler. “Ik voetbalde bij NOAD en kreeg in de B-jeugd een dusdanige blessure dat de dokter me verbood om een jaar te voetballen.”
Door het dwingende advies van de arts had Jamil geen andere keus dan voor het keepersvak te kiezen. “Ik vond keepen altijd wel leuk en op deze manier kon ik er gewoon bijblijven.” Zijn aangeboren talent bleef niet onopgemerkt en Jamil stroomde door naar de A-jeugd waar hij slechts 1 jaar keepte. “De trainer van het eerste liet me vervroegd overkomen en met mijn 17e jaar stond ik in het eerste.” De regeltjes binnen een selectieteam waren voor de jonge Jamil nog niet weggelegd. “De trainer deed net alsof we Ajax waren en daarbij snapte ik hem niet zo goed. Ik ben toen tussentijds vertrokken en ben in België gaan keepen bij Poppel.” Dit avontuur duurde niet lang want Gudok klopte aan de deur. Met een hoop ervaren spelers trachtte de toenmalige  Tiilburgse 5e klasser zo snel mogelijk omhoog te klimmen. 
Na twee promoties en een hoop exposure verder was het DESK, die het talent van Jamil herkende. “Rini Hoevenaars stopte en ik vond van mezelf dat ik wel een niveau hoger kon gaan spelen. Mijn concurrent was de huidige keeper van Baronie Ralf van Gestel. Hij kreeg een meniscus blessure waardoor Ad van Seeters mij onder de lat zette. Het ging best goed en ik pakte in het begin best wel wat punten.” De twee jaar ervaring op 1e klasse niveau stilde de ambitie honger van Jamil geenszins. Hij werd door VV Dongen gescout en ook andere clubs lonkten naar de kwaliteiten van Jamil. “Het is toch VV Dongen geworden. Niet alleen door het niveau waarop gevoetbald wordt maar ook door de sfeer.” 
Jamil had zich goed laten informeren en zijn omgeving raadde hem aan om de overstap naar de Hoofdklasser te maken. “Hartstikke leuke groep met veel voetbalpotentie.” 
Dat Jamil zich al meteen thuis voelt is te merken aan zijn openhartige manier van praten. Hij kan zich verbazen over het sterke centrale duo dat voor hem staat. “Revy heeft zoveel ervaring en Mitchel is ook heel sterk. Zij leren me zaken op een andere manier op te lossen waar ik vroeger helemaal niet over nagedacht had. Het sterkste duo waarmee ik ooit gespeeld heb.” Jamil voegt daaraan toe dat de hele groep nog in ontwikkeling is en dat de tijd van wennen aan elkaar voorbij is: “Nu is het een zaak van doorontwikkelen en fine-tunen.”
De komende tegenstander van VV Dongen, SV Schijndel, zegt Jamil niet zoveel buiten het feit dat hij zich nog met moeite kan herinneren dat hij met DESK een bekerduel tegen ze heeft gespeeld. “Ja, ik kan me er niet zoveel meer van herinneren, maar dan nog moeten we uitgaan van onze kwaliteiten en ervoor zorgen dat de punten in Dongen blijven.” 
Jamil voegt daaraan toe dat hij veel overeenkomsten in niveau ziet tussen de 1e klasse en de Hoofdklasse. “Maar dan heb ik het niet over de top 5, die zijn gewoon echt veel beter. Niet allen qua tempo maar ook qua inzicht, daar kan ik echt iets van leren.” Een 23-jarige jongen met 6 jaar ervaring in standaardteams. “Mijn ambitie is om mezelf te bewijzen en om mezelf door te ontwikkelen.”
Aanstaande zondag kunt u o.a. Jamil Kools zien schitteren tegen de het een na laatste geplaatste Schijndel, aanvang 14.30 uur.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen