Fietsexamen in echt Hollands weer

Foto:

Het is het jaarlijks verkeersexamen van groep 7. Basisschool Heilig Hart heeft zich opgesteld in een lange rij en om de halve minuut wordt er gestart voor een ronde door Dongen. “Ze zijn een partijtje zenuwachtig”, zegt de juf, en ze spreekt iedereen moed in.

Door: Ruth Wilmans / Weekblad Dongen

Wethouder Kees de Jong komt de jeugd ook even aanmoedigen. Het begint precies op tijd en daar gaat de eerste al. Het weer kan echter beter zijn. Het regent veel, maar nu is het gelukkig even droog. Maar dat zien de kinderen niet. Op de vraag ’heb je er zin in’, zegt bijna iedereen heel beslist ’nee’ en kijkt daarbij ook veelbetekenend naar de grijze lucht.

Eva heeft goed genoeg geoefend en heeft er zin in. Wende vindt het weer echt veel te nat en het is ook vervelend dat het miezert. Guusje laat even haar zakje edelstenen zien, die heeft ze mee. Misschien geeft het haar ’wat rust in haar hoofd’, zegt ze. Want dat hoofd is vaak veel te druk. Maar ze gaat nu lekker genieten van het fietsen. Nora heeft haar mamma meegenomen. Nora heeft epilepsie. Moeder Joyce, die zelf huisarts is, fietst voor de veiligheid achter haar dochter aan en houdt haar op een afstandje in de gaten. Gelukkig komen de aanvallen niet zo vaak voor, zegt Joyce.

Energie
Het starten gaat vlot achter elkaar. Na een half uur zijn de 55 kinderen van het Heilig Hart gestart en St.-Jan kan beginnen. Na ongeveer een kwartier fietsen druppelen alle kinderen successievelijk weer binnen in de Salamander, waar Coert hen trakteert op een glaasje frisdrank. Ze zijn vol energie en bomvol verhalen over fout rijden en posten overgeslagen te hebben, of ‘een auto die net kwam aanrijden’. Sommige kinderen hebben al fietsend een beetje op elkaar gewacht of elkaar ingehaald en komen gezellig met een groepje aan. Inmiddels is het weer gaan regenen en de kinderen zijn flink nat geregend. Het wordt stomen in de Salamander; de ramen beslaan ervan. Nu nog even wachten tot iedereen er is. Ook Nora komt gelukkig veilig aan. Omdat het wachten voor de eersten toch wel lang duurt, mag er getekend worden. En dan is er de uitslag: iedereen geslaagd! Samen met wethouder Kees de Jong mag de klas op de foto.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen