Raad blij met nieuwbouw Heilig Hart, maar ook bezorgd over financiële positie gemeente

De plek waar de nieuwe school moet komen
De plek waar de nieuwe school moet komen
Foto: Google Streetview

Opluchting dat de nieuwbouw van IKC Heilig Hart nu eindelijk van start kan gaan, maar tegelijkertijd ook zorgen om de uit de hand gelopen financiën. Dat was in een notendop de kern van de discussie over het extra krediet van 4 miljoen voor de nieuwbouw van Heilig Hart.

Als alles nu verder op rolletjes verloopt, kan de school in het tweede kwartaal van 2026 in gebruik genomen worden. Dat er nu eindelijk licht aan het eind van de tunnel gloort, zorgde voor veel opluchting en gepaste vreugde in de gemeenteraad, maar er waren zeker ook zorgen over de financiële gevolgen voor de gemeente.

Door: Bernadette Klerx

Zorgen
Zoals verwacht stemde de gemeenteraad zonder al te veel problemen in met het extra krediet. Ze kon immers niet veel anders. Want de Dongense basisscholen, en zeker ook Heilig Hart, zijn al lang over hun ‘houdbaarheidsdatum’ heen en zijn dringend toe aan een nieuw, fris en modern gebouw. ‘Wij steunen dit voorstel van harte maar maken ons wel zorgen over de financiële positie van onze gemeente,’ verklaarde D66-raadslid Gitta Glerum en met het oog op de toekomst vroeg ze maar meteen om een nieuwe inschatting van de kosten voor de nog te bouwen scholen.

Veilige buitenspeelruimte
CDA-raadslid Chris de Boer was nog niet helemaal gerust op de veiligheid voor de kinderen als ze buitenspelen. Nu Heilig Hart er ook nog een gymzaal bij krijgt, wordt de buitenruimte (het speelplein) een stuk kleiner. De school wil dat compenseren door de kinderen op het nabijgelegen parkje te laten spelen. En dat zat het raadslid niet helemaal lekker. ‘Dit levert toch wel wat veiligheidsrisico’s op’, vond hij. ‘Het is onoverzichtelijk door de begroeiing van het park en in de winter is het daar erg slecht zichtbaar. Normaal wordt een schoolplein afgeschermd met een hek. Dat is een duidelijke vorm van veiligheid. Maar dit is een openbaar parkje. Hoe wordt hier straks de veiligheid van de kinderen gegarandeerd?’, vroeg hij zich af.

Geschrokken
De Boer wilde ook nog opheldering over het bedrag van € 450.000 voor de aanpassing van het ontwerp. ‘Wij horen veel geluiden van inwoners die van dat bedrag geschrokken zijn en eerlijk gezegd vinden wij dat ook best een groot bedrag.’

Harde woorden
VVD-raadslid Frans den Broeder greep de gelegenheid nog maar eens aan om in harde bewoordingen een sneer uit te delen aan wethouder Denise Kunst. ‘Het dossier is een puinhoop, de kosten lopen gierend uit de hand. Die school had er al lang kunnen staan, maar u heeft vanaf dag 1 ruzie gemaakt; daarom heeft het veel langer geduurd en is het ook zoveel duurder geworden’.

Veilig spelen
Wethouder Denise Kunst kon het CDA geruststellen voor wat betreft de buitenspeelruimte. ‘Op de locatie is de buitenspeelruimte nu inderdaad beperkt, maar in overleg met de school wordt de buitenruimte opnieuw ingericht. We zijn daarover in gesprek en uiteraard gaan we ervoor zorgen dat de kinderen veilig kunnen spelen en geen gevaar lopen.

€ 450.000: reëel bedrag
Ze kon zich ook goed voorstellen dat mensen geschrokken zijn van een bedrag van € 450.000 voor het nieuwe ontwerp. ‘Natuurlijk heb ik me dat ook afgevraagd. Ik sloeg bijna steil achterover toen ik het bedrag zag, maar ik heb me laten verzekeren dat dat toch echt een reëel bedrag is. De wethouder zegde toe dat ieder halfjaar in de onderwijsmonitor een actuele stand van zaken gegeven wordt over de kosten.

Ruim 8 miljoen voor nieuwbouw Biezenkring
Met de zegen van de gemeenteraad op zak, kan de trein in ieder geval verder gaan rijden. Op naar de volgende nieuwbouw. En dat is de Biezenkring. Het College gaat aan de gemeenteraad vragen om daarvoor een bedrag van ruim 8 miljoen (€ 8.615.000 om precies te zijn) uit te trekken. De nieuwe Biezenkring komt op plaats van de voormalige Noorderpoort en gaat plaats bieden aan 286 leerlingen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen