Meer woningen en betaalbaar bouwen: raad worstelt met oplossingen voor krappe woningmarkt

Foto: Pixabay License/ Ralphs_Fotos

Hoe gaan we de Dongense woningmarkt vlot trekken. Hoe gaan we meer betaalbare woningen bouwen en hoe gaan we de doorstroming op gang brengen? Vragen waar de gemeenteraad gisteren uitvoerig over discussieerde bij de bespreking van de woonzorgvisie.

De doelen zijn helder: er moet meer en betaalbaar gebouwd worden voor alle doelgroepen, met speciale aandacht voor jongeren en starters en de hard groeiende groep ouderen. Maar de oplossingen zijn minder eenvoudig. Want de woningmarkt staat al jaren onder grote druk en de problemen zijn complex.

Door: Bernadette Klerx

Zere plek: doorstroming zit muurvast
Wat de uitdagingen en problemen zijn bleek glashelder uit de inspraakreactie van Hannie Peeters. Zij legde in een persoonlijk verhaal precies de vinger op een van de zere plekken. De doorstroming op de huizenmarkt zit muurvast. Ouderen verhuizen niet naar een (kleinere) woning of appartement omdat die er simpelweg niet zijn of als ze er wel zijn, zijn ze vaak te duur. De situatie van Hannie Peeters is daar een voorbeeld van. ‘Ik woon met mijn man al 40 jaar met veel plezier in een huis aan de Mgr. Nolenslaan. Een huis waar wij met onze drie dochters hebben gewoond. Zij zijn al een tijdje het huis uit. Ons grote huis biedt nu meer ruimte dan waar wij behoefte aan hebben. We zouden daarom graag een kleinere, levensloopbestendige woning in Dongen willen. Hier zijn we al langere tijd naar op zoek, maar helaas onder resultaat. Zulke woningen zijn erg gewild, vaak te duur of je wordt uitgeloot. En vooral: er zijn er te weinig, ’ schetste ze het probleem waar veel ouderen tegenaan lopen. Maar volgens mevrouw Peeters valt er wel winst te behalen om de doorstroom te bevorderen. Ons plan is om ons perceel te splitsen en de garage om te bouwen tot een levensloopbestendige woning. Zo kunnen wij zelfstandig blijven wonen in onze eigen omgeving en kan onze huidige woning beschikbaar komen voor een jong gezin.’

Perceelsplitsing
Maar uit het verhaal van Hannie werd vervolgens duidelijk dat de gemeente niet staat te trappelen bij deze mogelijkheid. Want perceelsplitsing leidt al snel tot bebouwing in de tweede lijn en dat mag in Dongen niet. Bij bebouwing in tweede lijn ligt de woning niet aan de straat, maar achter het eerste huis. Met haar verhaal wilde mevrouw Peeters vooral een lans breken om hier wat soepeler mee om te gaan.

Soepeler omgaan met regels
En haar relaas was niet aan dovemansoren gericht, want de raad herkende het verhaal en steunde de wens van mevrouw Peeters. CDA-raadslid Stijn Sips: ‘Laten we daar wat flexibeler mee omgaan. Nu krijgen mensen bij een verzoek om perceelsplitsing of bouwen op eigen terrein te vaak ‘nee’ te horen . En dat vond VVD-raadslid Frans den Broeder ook: Laten we nu eens ‘ja, tenzij..’ zeggen in plaats van ‘nee’. En hij had ook nog een tip voor de wethouder. ‘Casade doet niets aan scheefwonen of doorstroming. Laten we met Casade eens prestatieafspraken daarover maken’, stelde hij voor.

Betaalbaarheid grootste knelpunt
D66-woordvoerder Ulas Köse had wel enige twijfel bij doorstroming als redmiddel voor de woningmarkt. ‘Doorstroming helpt de starters niet. In ‘s Gravenmoer vertrekt 65% omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden’, wist hij te vertellen.

Gemeente moet investeren
Volgens Köse is de betaalbaarheid van woningen het grootste knelpunt en daarom hamerde hij er nog maar eens op dat er echt meer sociale woningen gebouwd moeten worden en dat de gemeente hier ook een rol in moet spelen. Hij had daarvoor een rigoureus voorstel. ‘We moeten een fonds opzetten waarin de gemeente investeert om woningen betaalbaar te bouwen. We hebben al 1 miljoen over en er blijft nog geld over van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat kunnen we daarvoor gebruiken’. Hij haalde daarbij een voorbeeld aan. ‘In Nijmegen hebben ze zo’n fonds waar 10 miljoen in zit. Het is dus zeker geen wereldvreemd voorstel. Durf als gemeente nu eens te
investeren’, riep hij op.

Maar daar zag VVD-raadslid den Broeder helemaal geen heil in en hij zette er een ander voorbeeld tegenover. ‘Dat hebben ze bij een gemeente gedaan en toen hebben de kopers het huis na korte tijd met 1,5 ton winst doorverkocht.‘ En de suggestie van D66-raadslid Marieke Schouten dat je er allerlei voorwaarden aan kunt verbinden, veegde hij ook meteen van tafel. ‘Het is heel moeilijk om beperkende voorwaarden op te leggen. Dat is juridisch gewoon onhoudbaar. Daarom doet ook bijna geen gemeente dit.’ De Volkspartij Dongen liep ook al niet over van enthousiasme voor dit voorstel.

Keuzes maken
Tot grote teleurstelling van Köse. ‘We pleiten hier allemaal voor meer en betaalbaar bouwen en we willen hier allemaal iets mee doen. En dan vallen we over het geld. Het is politiek hè, we kunnen deze keuzes maken.’ De Ouderenpartij zag een fonds wel zitten en ook het CDA nam de uitgestoken hand van D66 aan. ‘Ik denk wel dat het inzetten van een fonds ingewikkeld is, maar ik vind het wel een interessant idee. Misschien zijn er landelijk ook nog wel fondsen waar we geld uit kunnnen halen’, voegde Stijn Sips
daar nog aan toe.

Terughoudend
Wethouder Kees de Jong liep niet warm voor de oprichting van een gemeentelijk fonds. ‘Het heeft niet onze voorkeur; we zullen kijken of we nog geld van het rijk kunnen krijgen vanuit de impulsgelden. Dat is bij de Noorderbunder ook gebeurd.’ Op de vragen van mevrouw Peeters antwoordde de wethouder dat er in Dongen wel mogelijkheden zijn voor woningsplitsing of bouwen op eigen terrein. ‘We hebben al best veel aanvragen gehad voor mantelzorgwoningen en woningspliting is ook mogelijk. Daar hebben we ook al verzoeken voor gehad.’ Als het gaat om bebouwing in de tweede lijn was de wethouder wat terughoudender. ‘Dat kunnen we nog eens opnieuw bekijken, maar kwaliteit en bereikbaarheid van de woning blijven bij ons wel voorop staan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen