Programma dodenherdenking 2022

Foto: Kees Laurijsen

Nadat gedurende twee jaargangen slechts een zeer beperkt programma mogelijk was, gaat het organiserend comité dit jaar weer uit van een reguliere Dodenherdenking.

Om 20.00 uur worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Twee Wereldoorlogen zijn omgekomen en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Voorafgaande aan de twee minuten stilte vindt een herdenkingsbijeenkomst in De Cammeleur plaats, gevolgd door een stille tocht en een herdenkingsplechtigheid bij de Bevrijdingskapel. De herdenking in De Cammeleur start om 18:45 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Vanaf 18.30 uur is de zaal open. Verschillende sprekers zullen stilstaan bij wat Oorlog teweeg brengt. Er zijn toespraken namens het Voormalig Verzet, de gezamenlijke kerken en de Vereniging Militaire Veteranen Dongen. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal muziek en zang ten gehore worden gebracht.

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de herdenking volgt rond 19:30 uur een stille tocht vanaf de Cammeleur naar de Bevrijdingskapel. De tocht voert via de Hoge Ham, door de Geer en Nieuwstraat. De stoet wordt begeleid door leden van de Breda City Pipes & Drums.

Bij het monument volgen nog enkele korte toespraken, inclusief een overweging door een spreker van de huidige generatie twintigers. Om 20:00 uur luiden de klokken en wordt de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna worden er kransen gelegd namens de Gemeente Dongen, het Voormalig Verzet, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de Anti Fascisten Groep en het OranjeComité Dongen. Na de kranslegging krijgt u de gelegenheid om een persoonlijke groet in de Bevrijdingskapel te brengen. Na afloop van de herdenking is in de Cammeleur gelegenheid na te praten. De herdenking in ’s Gravenmoer vindt plaats in de Nederlands Hervormde Kerk vanaf 19.00 uur, gevolgd door een stille tocht naar het Monument op het herdenkingsplein.

Herdenkingsconcert
In Dongen zal vanaf 21.00 uur in de Laurentiuskerk een uitvoering plaatsvinden met onder meer het Requiem van Mozart door Kamerkoor Zuid. Het initiatief hiertoe is genomen door Gerard Jansen, namens de Parochie Dongen en Klein Dongen Vaart. De toegang voor deze uitvoering is gratis.

Vlagprotocol
Sinds 2020 is het vlagprotocol dat op 4 mei in Nederland de vlaggen halfstok hangen van zonsopkomst tot zonsondergang (alleen voor de Rijksoverheid nog van 18.00 uur tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Het OranjeComité verzoekt alle Dongenaren om het vlagprotocol van 4 mei te volgen.

’s Gravenmoer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen