Wat moet je weten over bio-energie?

Foto: Unsplash.com

Wanneer je het hebt over bio-energie, dan spreek je over een energiesoort die wordt opgewekt uit biomassa. Dit kan worden gedaan door verbranding of fotosynthese van biologische bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de verbranding van organisch afval of hout. Wat moet je allemaal weten over bio-energie? We leggen het uit in dit artikel.

Duurzame energie
Omdat de bronnen van bio-energie in principe niet op kunnen raken en de energie dus niet afkomstig is van fossiele brandstoffen, kan er worden gesproken over een duurzame vorm. De uit biomassa afkomstige energie is verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse duurzame energie. De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik en de opwekking van bio-energie dan ook. Toch bestaan er een aantal kritische geluiden. Niet elke vorm van bio-energie is namelijk even duurzaam. Is de verbranding van palmolie bijvoorbeeld nog wel duurzaam als er bossen voor zijn gekapt?

De voordelen
De grootste voordelen van bio-energie zijn de klimaatneutraliteit en de onuitputtelijkheid. Bij het verbranding en vergisting van biomassa komen namelijk alleen stoffen vrij die klimaatneutraal zijn en daarmee wordt er dus niet bijgedragen aan het broeikaseffect. Daarnaast maakt de aarde de stoffen die gebruikt worden steeds weer aan. In principe is biomassa dus onuitputtelijk. Ook heeft bio-energie nog een ander voordeel. Het is namelijk naast een bron van energie ook een vorm van afvalverwerking. Veel huishoudens en bedrijven produceren organisch afval. Dit afval kan dus worden omgezet in energie en daarmee vangt men twee vliegen in één klap.

De nadelen
Er is echter ook veel tegengeluid. Zoals al even kort naar voren kwam, is het niet altijd duidelijk waar biomassa nu precies vandaan komt. De daadwerkelijke duurzaamheid is namelijk sterk afhankelijk van de herkomst. Neem het voorbeeld van palmolie. Ook de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verwerking van mest, rioolslib en sloophout en het vrijkomen van fijnstof bij de verbranding van biomassa wekken negatieve reacties op. Een laatste nadeel is de impact van de teelt van biomassa op de biodiversiteit en de voedselproductie. Om ervoor te zorgen dat alle bio-energie in de toekomst ook daadwerkelijk afkomstig is van duurzame bronnen is dus betere controle en regelgeving vereist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen