Dongen draagt steentje bij aan opvang Oekraïense vluchtelingen

Foto: Pixabay License/Michael_Fotofeund

In verband met de oorlog in Oekraïne heeft Nederland momenteel te maken met een groot aantal Oekraïense vluchtelingen, die naar ons land komen. Per Veiligheidsregio is er voorlopig een taakstelling van 2.000 opvangplaatsen. Ook Dongen draagt haar steentje bij. Dat meldt het College van B & W in een raadsinformatiebrief.

Aanbod gemeente
De Regio Hart van Brabant, waartoe Dongen behoort, werkt momenteel uit hoe zij adequaat uitvoering kan  geven aan het formele aanbod waar de Oekraïense vluchtelingen, naast huisvesting, aanspraak op kunnen maken, zoals medische zorg, onderwijs, financiële regelingen en tolken. Uiteraard is er ook behoefte aan meer informele ondersteuning, zoals dagbesteding, ontmoeting, sport, spelletjesactiviteiten voor de kinderen etc. Ook hiervoor moet  volgens het College nog veel uitgezocht en uitgewerkt worden: “vanuit de samenleving komen al veel mooie initiatieven op gang en wordt al veel hulp aangeboden. Er wordt nog gezocht naar een goede manier om particuliere initiatieven te coördineren. In eerste aanleg is het bieden van een informeel aanbod aan de gemeenten met opvanglocaties. De gemeente Dongen heeft voor de opvang van de vluchtelingen een projectorganisatie opgericht die bestaat uit een stuurgroep en een projectteam.”

Aantal geplaatste vluchtelingen in Dongen
Op 23 maart 2022 zijn er 28 vluchtelingen in de gemeente Dongen opgevangen in de door de gemeente georganiseerde opvanglocaties. Zij zijn ontvangen door medewerkers van de gemeente en Vluchtelingenwerk. De huisvesting vindt op dit moment plaats bij locatie Dongepark van Mijzo, in Glorieux en in een groepswoning van Casade. In de gemeente is nog een aantal kleinschalige opvang georganiseerd. Vanwege de veiligheid en privacy van de bewoners, worden deze adressen niet openbaar gemaakt. Er lopen nog gesprekken met andere locaties om mensen op te vangen.

Er zijn volgens het College meerdere locaties in Dongen die zijn onderzocht, maar vanwege diverse redenen niet geschikt gebleken als opvanglocatie. Het GKF kantoor is nog gedeeltelijk bezet en heeft niet voldoende en deels ontbrekende sanitaire voorzieningen. Zodra het pand volledig leeg is start een projectontwikkelaar met de realisatie van appartementen. De flats aan de Dunantstraat, Pasteurstraat en Schweitzerstraat worden op zeer korte termijn gesloopt en zijn inmiddels van de nutsvoorzieningen afgesloten.

Contact met aanbieders huisvesting
Nadat de gemeente van de regio de opdracht ontvingen om huisvestingsmogelijkheden voor gevluchte Oekraïners te verzorgen, heeft zij contact gezocht met de genoemde opvanglocaties. Zij stonden meteen gereed om per direct huisvesting mogelijk te maken. “Aan de eigenaren van locaties waar gevluchte Oekraïners worden gehuisvest hebben wij onze dank uitgesproken. Wij zijn doorlopend met hen in contact over onderwerpen die bij hen en ons leven” aldus het College.”

Opvang en begeleiding
“De opvang en begeleiding is goed op gang gekomen. We ontvangen vluchtelingen persoonlijk bij hun woonlocatie om ze verwelkomen, op hun gemak te stellen en te vertellen wat ze van ons kunnen verwachten. Daarnaast zorgen we ervoor dat ze leefpakketjes en bonnen krijgen. Tevens inventariseren we wat ze nog nodig hebben. Na deze persoonlijke verwelkoming gaat Vluchtelingen Werk aan de slag om de begeleiding te starten. Zij worden vervolgens het aanspreekpunt voor de vluchtelingen. Ze zorgen ervoor dat de hulpvraag
duidelijk wordt geformuleerd. Ze bieden praktische ondersteuning bij vragen of problemen en delen hun kennis over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving. Wij monitoren continue hoe de begeleiding en de opvang gaat en sturen waar nodig aan.”

Maatschappelijke partners
Eagle Shelter
Eagle Shelter heeft heel snel en kundig hun locatie gereed gemaakt als lokale plek voor de inzameling van spullen die inwoners willen doneren. Een groep vrijwilligers voert hierop de coördinatie. Ze hebben in de eerste week al veel spullen mogen ontvangen. Zodra vluchtelingen tot rust zijn gekomen kunnen ze bij Eagle Shelter spullen gaan kiezen die ze nodig hebben.

Onderwijs en kinderopvang
“De kinderen die meekomen uit Oekraïne hebben al op korte termijn recht op onderwijs. Dat is belangrijk voor zowel taal en brede ontwikkeling, en voor structuur en stabiliteit. Het bieden van onderwijs heeft prioriteit bij de (middel)lange termijn opvang. Dongense schoolbesturen en kinderopvangpartners hebben al aangegeven graag bereid te zijn om hun inzet hierin te leveren. Op korte termijn vindt er een overleg plaats tussen de gemeente en de besturen van de scholen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.”

Sport en bewegen
“Er komen momenteel ideeën vanuit de sportverenigingen binnen bij de gemeente. Op korte termijn zal een uitvraag worden gedaan onder sportaanbieders. Daarna vindt er een overleg plaats tussen de gemeente en de sportaanbieders om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.”

Ondernemers
“De Dongense ondernemers tonen zich betrokken bij de vluchtelingen. Er zijn op korte termijn diverse acties en initiatieven ontstaan: Etos houdt een inzameling in winkel en maakt welkomstpakketten, Zeeman houdt een inzameling in winkel met vooral ondergoed en sokken, Devici kapper knipt vluchtelingen uit de Oekraïne gratis, Uniek Lingerie biedt 10% korting, Gsm Shop levert simkaarten, waarvan een deel gedoneerd, Spar Dongen maakt welkomstpakketten met extra aanvulling en Lions Club Donge Vallei doneert de opbrengst van de wijnverkoop. Expert Dongen biedt tegen vriendelijke prijzen nieuwe en tweedehands wasmachines aan. Extra bijzonder is dat ze dit ook voor minima in Dongen willen aanbieden. En zo zullen er nog vele volgen.

Communicatie
De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Hierdoor kan informatie snel verouderd zijn. Om inwoners snel te voorzien van de meest recente informatie is de webpagina www.dongen.nl/oekraine ingericht. Hierop staat onder andere informatie over de opvang van vluchtelingen, het bieden van hulp, veel gestelde vragen en een verwijzingen naar landelijke en regionale initiatieven. Ook wordt de informatiekrant en Facebook ingezet als communicatiemiddel.

Voor inwoners, ondernemers en partners is het mailadres [email protected] aangemaakt. Alle vragen, initiatieven, hulpaanbod e.d. kunnen hiernaar toe gemaild worden. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Via dit mailadres zijn al ruim 50 vragen, verzoeken en aanbieden binnengekomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen