Vereniging start petitie ‘Geen stankoverlast en aantasting van de Duiventoren door nieuw bedrijventerrein’.

Foto:

De Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik is een petitie gestart tegen de vestiging van zware industrie categorie 4.3 door het Bioplasticbedrijf Rodenburg in en naast de Duiventoren.

De vereniging vreest stankoverlast en aantasting van de natuur. ‘We hebben in het verleden al meer dan genoeg ervaring met stankoverlast van Dongense ‘biobedrijven’. Het heeft jaren geduurd voor het daar enigszins op orde was. Op een nieuw bedrijventerrein ten zuidwesten van Dongen zijn nu opnieuw van dit soort bedrijven gepland: een bioplastic-, larven- en vatenopslagbedrijf. Er zou een schoorsteen van 30 meter hoog komen en 3 tot 8 windmolens in het open gebied. Nu al ondervinden inwoners in Dongen overlast van het op de Vijf Eiken gevestigde vettenbedrijf van der Kooy. ‘Op de vestiging van nog meer van dit soort bedrijven ten zuidwesten van Dongen – precies op de verkeerde windrichting gezien vanuit Dongense woonwijken West 1 en 2 – zitten we dus niet te wachten’, aldus de vereniging.

In december j.l. diende de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik samen met de Milieuvereniging Oosterhout al een zienswijze in tegen het ontwerpbestemmingsplan. Ook de provincie diende een kritische zienswijze in. De Vereniging heeft een alternatief plan ‘de Spie’ opgesteld met meer natuur waardoor de Duiventoren en de groene buffer tussen Oosterhout en Dongen juist robuuster worden.

De petitie wordt deze week opgestart en is te ondertekenen op de link https://petities.nl/petitions/geen-stank-en-meer-natuur-in-dongen?locale=nl . De resultaten worden aangeboden aan de gemeenteraden van Dongen en Oosterhout en aan de provincie Noord-Brabant die in moeten stemmen met de uitbreiding. In de Dongense woonwijken West 1 en 2 die het meest overlast van deze bedrijven zullen gaan ondervinden, wordt de petitie huis aan huis verspreid.

In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen, gevraagd worden of ze de petitie ook willen ondertekenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen