WOZ-waarde eind februari bekend

Foto: Pixabay License/AlexanderStein

Alle huiseigenaren en bedrijven ontvangen eind februari de jaarlijkse aanslag met gemeentelijke- en Waterschapsbelasting(en). Hierop staat ook de nieuwe WOZ-waarde van onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden. De WOZ-waarde voor 2022 is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021. U ontvangt deze aanslag van Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB).

Sterke stijging WOZ-waarden
De WOZ-waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt gebaseerd. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor diverse belastingen en heffingen zoals de onroerendezaakbelasting, de waterschapsbelasting, het eigenwoningforfait, de inkomstenbelasting en de erf- en schenkbelasting. Doordat de huizenprijzen afgelopen jaar opnieuw hard zijn gestegen, is ook de WOZ-waarde gestegen. Dit betekent overigens niet automatisch dat men hierdoor daadwerkelijk meer belasting betaalt. Een hogere WOZ-waarde kan daarentegen wel leiden tot verlaging van de hypotheekrente. Neem daarvoor contact op met uw hypotheekverstrekker. Ook kan het zijn dat een hogere WOZ-waarde op het aanslagbiljet staat doordat uw objectkenmerken zijn veranderd. Objectkenmerken zijn bijvoorbeeld het type van de woning, de grootte, de inhoud, ligging, onderhoud van de woning.

Uitleg over de stijging van de WOZ-waarde wordt ook uitgelegd in dit filmpje.

Uw WOZ-waarde te hoog?
Vindt u uw WOZ-waarde te hoog? Neem dan rechtstreeks contact op met Belastingsamenwerking West-Brabant. Door te bellen met de taxateur is bezwaar indienen vaak helemaal niet meer nodig. U regelt eenvoudig een terugbelverzoek met de taxateur via de website van BWB. De BWB taxateurs staan u graag te woord. Als het nodig is wordt de waarde aangepast. Dat bespaart veel tijd en voorkomt onnodige kosten.

In deze infographic leest u wat u kunt doen als u vragen heeft over WOZ of als u bezwaar wilt maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen