Stichting Initia over de naderende sluting van KBS De Noorderpoort

Foto:

Afgelopen week deelde Stichting Initia mee dat KBS De Noorderpoort ophoudt te bestaan. Door een te laag leerlingenaantal komt de rijkssubsidie te vervallen.  Een fusie met Basisschool de Vlinderboom wordt nu onderzocht

KLIK HIER voor het betreffende persbericht

Dit bericht riep nogal wat vragen op. dongen.nieuws.nl legde ze voor aan Angela Horsten, directeur-bestuurder van Stichting Initia

Kunt u aangeven waarom er sprake is van een onderzoek naar een fusie met de Vlinderboom? U geeft aan dat de visie en werkwijze van beide scholen overeenkomen. Aangezien het bij veel basisscholen nog steeds veel voorkomt dat de leerlingen uit de buurt van de school komen en er op termijn een prachtig nieuw IKC in de Beljaart verschijnt, rijst de vraag waarom een samenwerking /fusie met deze school in deze context niet méér voor de hand ligt. Is de visie en de werkwijze van de nieuwe IKC Beljaart zoveel anders dan die van de Vlinderboom en de Noorderpoort?

“Het voorstel is gedaan op basis van de passendheid van het onderwijsconcept. Daaruit kwam de match met de Vlinderboom naar voren. Op Noorderpoort wordt er vanuit maatwerk les gegeven en is uitgaan van verschillen het uitgangspunt. De leerstof wordt zoveel mogelijk vanuit rijke taal en een betekenisvolle context aangeboden. We hebben er bewust voor gekozen om de school in principe nog twee jaar open te houden zodat de ouders hun keuze kunnen maken voor nabijheid of schoolconcept. Op deze manier kunnen we ook verder werken aan het rijke onderwijsaanbod dat er nu staat. Scholen verschillen inderdaad van elkaar. Op het moment dat de fusie ter sprake kwam, is naar die match gezocht. Om ouders ook daarin tegemoet te komen. Daarom zijn we het onderzoek gestart met BS de Vlinderboom.”

Het is natuurlijk erg aannemelijk dat de meeste ouders uit de wijk De Biezen zullen gaan kiezen voor het aanmelden van hun kind bij IKC Beljaart. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ouders uit die buurt zullen gaan kiezen voor het aanmelden van hun kind op een school die op een veel grotere afstand ligt van huis dan IKC Beljaart. Is IKC Beljaart berekend op een dermate grote toeloop van kinderen uit deze buurt? Het vermoeden rijst nu bij diverse ouders dat Initia nu probeert om het leerlingenaantal bij Vlinderboom op deze manier op te krikken en het leerlingaantal bij IKC Beljaart beheersbaar te houden.

“Sommige ouders kiezen voor nabijheid en andere ouders kiezen voor het onderwijsconcept. De komende twee jaar willen we met het team van BS de Vlinderboom en KBS Noorderpoort werken aan het concept. IKC Beljaart / BS Heilig Hart is in de gesprekken meegenomen. Zij zijn vorige week geïnformeerd. Met elkaar bekijken we wat de behoefte van ouders is en hoe we daaraan tegemoet kunnen komen. Er ontstaat een hernieuwde situatie waar in breder verband het overleg over gevoerd dient te worden. Vandaar dat we de intentie hebben om de locatie 2 jaar open te houden en de tijd te hebben om een goede nieuwe situatie te creëren. Ik snap de zorg en het gevoel bij ouders. Daarom lijkt het mij goed met elkaar tijd te kopen.”

Acht Stichting Initia het waarschijnlijk dat kinderen die wonen in de wijk waar ook KBS Noorderpoort zich bevindt, gaan verkassen naar de Vlinderboom i.p.v. IKC Beljaart?

“Er zijn steeds meer ouders die bewust kiezen voor het concept van KBS Noorderpoort. Kinderen komen niet alleen uit de wijk de Biezen. Die groep willen we juist tegemoetkomen door hen een plek te bieden waar we verder kunnen bouwen aan het onderwijsconcept. Beide teams staan daarvoor open.”

Is het huidige personeel nog verzekerd van een baan in de nieuwe situatie?

“Er staat een goed concept dankzij de inspanningen van het team. Onze intentie is dat de situatie nog twee jaar zo blijft om met elkaar verder te bouwen. Leerkrachten kunnen zo hun expertise en ontwikkelkracht blijven benutten in de transitie naar een andere locatie. Verder hebben leerkrachten binnen Initia een stichtingsaanstelling. Met elkaar bekijken we jaarlijks hoe we mensen op scholen kunnen inzetten zodat hun kwaliteiten maximaal tot hun recht komen.”

In het verleden plaatsten we al meer artikelen over de ontwikkelingen m.b.t. het basisonderwijs in Dongen. Een voorbeeld:

Uit: ‘Nieuwbouw voor Heilig Hartschool in zicht’ (15 september 2017)
“De twee scholen in de Biezen, de Noorderpoort en de Biezenkring, komen straks samen onder een dak (hiervoor is de locatie Noorderpoort in beeld), maar blijven wel als zelfstandige school functioneren.”

De nieuwe stap rijmt niet goed met de plannen die toen werden uitgesproken. Vanwaar de ommezwaai?

“Dit nieuwsbericht dateert uit 2017. In de afgelopen jaren is helder geworden dat er iets met de school moest gebeuren. Eerder werd nog gedacht dat een papieren fusie genoeg zou zijn om de locatie open te houden. Dat blijkt om meerdere redenen niet zo te zijn. Die redenen zijn zowel onderwijsinhoudelijk als financieel van aard. Het is lastig om op ingezette schreden terug te keren, maar na onderzoek blijkt dit de enige weg. Het is naar en vervelend maar in het bewustzijn dat we voor alle kinderen de meest passende oplossing moeten vinden, is deze weg toch ingezet.”

In dit persbericht wordt aangegeven dat de school al drie jaar onder de opheffingsnorm zit. Hoe komt het dat dit nu voor velen als een volslagen verrassing lijkt te komen? De dreiging was er immers al enige jaren.

“Eerder zijn er gesprekken gevoerd die leken uit te komen op een papieren fusie en het continueren van de huidige fysieke situatie. Dit blijkt zowel onderwijsinhoudelijk als financieel op termijn niet haalbaar. Ik kan mezelf voorstellen dat ouders boos, onzeker en machteloos zijn door het veranderend perspectief. Met alle partijen hoop en verwacht ik op passende wijze na te kunnen denken over een passende oplossing voor de toekomst. We hebben nog twee jaar om naar de toekomst toe te werken en samen een plan te maken.”

Was dit bekend bij de gemeente?  

“Ik heb de gemeente eind december 2021 geïnformeerd over het onderzoek dat plaats gaat vinden.”

Later deze week op dongen.nieuws.nl een opiniestuk over deze kwestie

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen