Foto van de week

Foto:

“Jammer genoeg zijn er de laatste weken weer allerlei corona-maatregelen ingevoerd, omdat we het virus (nog) niet onder controle hebben, waardoor er helaas geen fysieke clubavonden mogelijk zijn” meldt Henk van Roode van Fotoclub Dongen.

“Gelukkig konden we nog een keer op woensdagmiddag terecht, maar dat is nu ook voorbij. Dorpshuis de Geubel in ’s Gravenmoer sluit voor enkele weken haar deuren. We moeten wachten tot volgend jaar. Maar…..we kunnen desalniettemin toch met elkaar foto’s uitwisselen en bespreken via de digitale snelweg! Op onze website www.fotoclubdongen.nl kunt U zien welke foto’s hiervoor zijn ingeleverd.

Deze week weer eens een foto van Frans Schrijver, een zeer actief lid binnen onze vereniging. Hij trekt er samen met zijn vrouw Marianne graag op uit om fraaie beelden vast te leggen. De hierbij geplaatste foto is gemaakt in Burgos.

Burgos is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos. De stad ligt op een hoogte van 860 m aan de Arlanzón. Acht bruggen verbinden de stad. Het is een regionaal handels- en verkeerscentrum. Rond het jaar 880 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostella. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal.
In 1495 werd Columbus, na zijn tweede ontdekkingsreis, in Burgos ontvangen door de koningen Ferdinand en Isabella. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, vestigt de rebellenleider Caudillo Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

(Bron: Wikipedia)

In deze foto is het invallend zonlicht heel bepalend. Hierdoor komen de fraai gekleurde gevels van de huizen in deze stad goed tot uiting. Er is een zacht strijklichtje aanwezig; gelukkig niet al te fel. De fotograaf heeft ook een keuze gemaakt in de compositie: wat wil ik er op hebben staan en wat zou weg kunnen? In dit geval worden enkele gevels slechts voor een deel weergegeven, zoals de gele gevel links in de foto en nog extremer, de rechterkant. Ik denk dat zo’n uitsnede ook bepalend is voor het bekijken van het beeld. Het sterke punt is uiteraard de dame op het balkon, die nog lekker aan het genieten is van het zonnetje. Je moet natuurlijk wel wat geluk hebben dat zij daar toevallig staat, maar dan moet je oog er ook wel opvallen. De witte handdoek op het zwarte hek geeft een fraai contrast, zeker gezien de zwarte kleding van de dame. Zelfs de schaduwpartij op de muur is nog een leuke toegift. Al met al een geslaagde foto, maar dat zijn we van Frans wel gewend. We hopen dat we nog veel van zijn werk mogen en kunnen zien.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen