Stichting Welzijn Ouderen Dongen: 25 jaar en springlevend

Foto:

Het Ouderenwerk in Dongen bestaat al veel langer, maar toen voorzitter van SWOD, Henk Snijders, onlangs door de statuten bladerde bleek dat Stichting Welzijn Ouderen Dongen deze week haar zilveren jubileum viert.

Door Jacqueline Schilders

Een goed moment om terug te blikken en vooral vooruit te kijken, want SWOD is dankzij een goed bestuur en coördinator, fijne medewerkers en zeer gemotiveerde vrijwilligers springlevend!

Samen met administratieve kracht van het eerste uur, Marij Rijnders, en oud-voorzitter Hans Welling, kijken Henk Snijders en coördinator Colinda Blous terug op 25 enerverende jaren. De oorsprong van het ouderenwerk in Dongen dateert al van 1974, toen de Raad voor bejaardenwerk Dongen van start ging. In 1981 werd een regionale stichting opgericht om zo gebruik te kunnen maken van een provinciale subsidie. Deze regio kende drie takken, te weten Loon op Zand/Kaatsheuvel, Gilze en Rijen en Dongen, elk met een eigen coördinator. Marij Rijnders herinnert zich de periode dat de 3 afdelingen gevestigd waren op Hoge Ham 115. ‘Het was mijn taak om alle financiële zaken in goede banen te leiden. Het waren natuurlijk andere tijden. Ik begon met een ouderwetse typemachine en we werkten met een kaartsysteem. Voor elke vorm van dienstverlening was er een afzonderlijk kasboek’. Marij herinnert zich ook heel erg goed dat, na de decentralisatie, de gemeente Dongen in 1989 besloot dat het ouderenwerk voor haar inwoners behouden moest blijven. ‘Ik heb toen nog een paar jaar voor zowel Gilze en Rijen als Dongen gewerkt, maar al snel bleef Dongen over en daar ben ik tot aan mijn pensioen gebleven’.

Strijdvaardig
Stichting Welzijn Ouderen Dongen mag wel een organisatie zijn die staat als een huis, maar dat wil niet zeggen dat alles zomaar vanzelf gaat. Oud voorzitter Hans Welling herinnert zich de perikelen rondom de maaltijddiensten. ‘Ik ga hier niet in details treden, maar het heeft ons heel veel energie en mij ook slapeloze nachten gekost, om de kwaliteit van de maaltijden te kunnen blijven garanderen’. ‘We zijn nu enorm gelukkig met de samenwerking met Vermeulen Social Catering’, vult Henk Snijders aan. Ook hij weet als geen ander hoe er gestreden moet worden voor de zelfstandigheid van de Stichting. ‘Het vraagt enorm veel inzet van iedereen om de juiste koers te blijven varen’.

Over elke periode van de afgelopen 25 jaar is er wel iets te vertellen, maar dat gaat te ver. Hans Welling is blij dat de Zomeractiviteiten een niet meer weg te denken onderdeel van de jaarkalender vormen. ‘Na een wat moeizame start blijkt er voortaan enorm veel belangstellig voor alle activiteiten. Wat ook niet onvermeld mag blijven zijn computercursussen die gegeven werden in het begin van het computertijdperk. Ik herinner me nog dat ik in de Planetenstraat het 1.000e certificaat heb mogen overhandigen’.

Herinneringen
Het gesprek gaat alle kanten op. Leuke anekdotes en serieuze problemen komen langs. Marij Rijnders herinnert zich hoe leuk het was als de vrijwilligers van de maaltijddienst hun vergoeding kwamen ophalen bij de zusters Franciscanessen, waar meneer Brugman een loonzakje overhandigde. Dat is nog eens nostalgie. Dat de Stichting haar vrijwilligers koestert blijkt wel uit de jaarlijkse vrijwilligersmiddagen in De Viersprong. De thuisbasis in De Volckaert is een plek waar oor en oog is voor iedereen.

Het is onmogelijk om alles te vermelden, maar het creatieve vermogen van het bestuur en medewerkers blijkt wel uit het feit dat er tijdens de lockdown vanwege de Coronapandemie naar een fysieke oplossing is gezocht om toch bereikbaar te blijven. Dat is bewonderenswaardig. ‘Er zijn protocollen geschreven, er werd in De Leest de mogelijkheid geboden om toch langs te komen met hulpvragen’ aldus de huidige voorzitter. ‘We voorzien zeer duidelijk in een behoefte. We willen als zelfstandige stichting onze dienstverlening voor Dongen blijven behouden, niet alleen voor de korte termijn maar wat ons betreft tot in lengte van jaren!’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen