Toolkit ‘Praten helpt’ voor alle basisscholen in Regio Hart van Brabant

Foto: Stichting Initia

Bij de start van het nieuwe schooljaar ontvangen alle 150 basisscholen in de 9 gemeenten van de regio Hart van Brabant de toolkit Praten helpt. Deze toolkit helpt leerkrachten om met kinderen te praten over de rechten van elk kind om veilig op te groeien.

Want nog steeds groeit gemiddeld één kind in iedere schoolklas op in een onveilige thuissituatie. Door hierover te praten, leren kinderen wat hun grenzen, wensen en rechten zijn en waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Op woensdag 8 september overhandigde directeur-bestuurder van stichting Initia, Angela Horsten, deze toolkit aan de directeur van basisschool De Vlinderboom in Dongen, Jeffrey van Oursouw.

Alle kinderen hebben recht op een thuissituatie waarin zij zich veilig voelen en gehoord worden. Nog steeds groeit gemiddeld één kind in iedere schoolklas op in een onveilige situatie. Ze worden verwaarloosd, psychisch of fysiek mishandeld of hebben te maken met seksueel misbruik. Beroepskrachten in het onderwijs kunnen snel zien wanneer het niet goed gaat met een kind en op zoek gaan naar de oorzaak. School is ook de aangewezen plek om het gesprek met kinderen te hebben en te werken aan hun sociale weerbaarheid. Hier hoort ook bij dat leerkrachten signalen van onveiligheid herkennen en op zoek gaan naar de juiste hulp of ondersteuning. De toolkit biedt daarom instrumenten om te praten met kinderen en middelen voor deskundigheidsbevordering bij professionals.

Samenwerking
De Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant ontwikkelde de toolkit samen met partners zoals GGD Hart voor Brabant, IMW Tilburg, Sterk Huis en Stichting Groei Veilig. De tookit is ontstaan uit een project in samenwerking met Fontys Pedagogiek. In 2020 ontwikkelden studenten in opdracht van de Taskforce Kindermishandeling het eerste concept. Na een try out op verschillende basisscholen, is de toolkit doorontwikkeld tot de huidige vorm. Meer informatie op www.zorgenomeenkind.nl/onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen