Online bingo: legaal of illegaal?

Foto:

Ingezonden Op 1 april 2021 is de Wet Kansspelen op Afstand in werking getreden en daardoor gaat er veel veranderen. Tenminste, voor de Nederlanders die online geld aan een kansspel willen besteden.

In de komende zes maanden gaat de Kansspelautoriteit aanvragen van nieuwe vergunninghouders beoordelen. Vanaf 1 oktober zal het daardoor onder meer mogelijk zijn om ook online bingo voor geld te spelen. Het afgelopen jaar zijn er duizenden online bingo’s georganiseerd, maar is dat eigenlijk wel legaal?

Bingo populairder door absurde coronamaatregelen
Anderhalve meter afstand, gesloten horeca, bezoekbeperking in verpleeghuizen en annulering van alle evenementen. Slechts enkele voorbeelden van beperkingen in een jaar corona. Door al deze maatregelen gingen de ondernemers en maatschappelijk betrokken vrijwilligers op zoek naar alternatieven om binding met de mensen te houden, ze te vermaken en nog een beetje plezier te gunnen. Je zou het niet verwachten, maar bingo bleek de behoefte ondanks alle beperkingen goed in te vullen.

Met behulp van een bingokaart generator op het internet maak je gemakkelijk unieke bingokaarten aan en een digitale bingomolen doet de rest van het werk. Het incasseren en uitbetalen van het (prijzen)geld gaat met een Tikkie en het streamen via YouTube, Teams, Zoom of Skype. Er is zelfs een groot voordeel: er kan een ongelimiteerd aantal deelnemers om de prijzen strijden aangezien er geen vaste capaciteit aan zitplaatsen is.

Coulance van Kansspelautoriteit, maar ook weer niet
Normaal gesproken mogen alleen stichtingen en verenigingen een bingo organiseren. Daarnaast mag de prijzenpot niet meer dan € 1.550 bedragen en € 400 per ronde. De prijzenpot bestaat dan uit producten en niet uit contant geld. In normale tijden is de handhaving hierop strikt en het komt geregeld voor dat georganiseerde bingo-activiteiten door de handhaver wordt bezocht. Het handhaven van online bingo’s is echter onbegonnen werk en al helemaal als jan en allemaal een bingo gaat organiseren. Daarop bracht de Kansspelautoriteit een statement uit dat het vanaf 1 mei 2020 coulant zou zijn voor ideële online bingo’s. Met de versoepeling van de maatregelen eindigde de coulance op 1 juli 2020.

In december 2020 maakte de Kansspelautoriteit echter wederom bekend dat bij een lockdown ideële online bingo’s zijn toegestaan. Dus organiseerde pretpark Toverland in Sevenum twee weken geleden een bingoavond voor haar vaste bezoekers. De prijs per lot was € 2,50 en er waren een paar honderd deelnemers. Daaronder mogelijk ook jongeren onder de 18 jaar. De livestream op het YouTube kanaal van het pretpark is inmiddels meer dan drie duizend keer bekeken. Daarop besloot de Kansspelautoriteit een onderzoek uit te gaan voeren. De reden: jongeren mogen niet meedoen aan een bingo waarmee geld gemoeid is en het mag geen commercieel doel dienen.

Vergunningen per 1 oktober
De datum 1 oktober komt met rasse schreden dichterbij. Dat is de datum waarop binnen- en buitenlandse aanbieders met een Nederlandse kansspelvergunning online bingo mogen aanbieden. Vanaf die datum kun je dus in het Nederlands online bingo spelen. Dat betekent ook dat er geen coulance meer van kracht zal zijn, want iedereen kan bij een professionele partij terecht die aan alle regels voldoet. Waarschijnlijk kom je in de tientallen bingokamers weinig bekenden tegen, maar de keerzijde is wel dat er grotere prijzenpakketten zijn en er wél echte geldprijzen gewonnen kunnen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen