Ga je mee op wereldreis?

Foto: Pexels/vlada karpovich

Staat een wereldreis maken nog op jouw bucketlist maar zit het er nu nog even niet in? Maak dan alvast plannen. Het is bewezen dat als je focust op iets dat je graag wil, je doel vanzelf dichterbij komt.

Ben je gek op reizen, dan weet je vast wel dat er heel veel landen zijn. Maar weet je ook hoeveel er precies zijn? En welk land het grootste ter wereld is? Dit en nog veel meer leuke weetjes hebben we voor jou op een rijtje gezet. Als basismateriaal om je wereldreis te plannen of om gewoon even te lezen en het gevoel te hebben dat je al een beetje op reis bent.

Zoveel landen zijn er op de wereld
De eerste vraag lijkt een logische. Maar op de vraag hoeveel landen zijn er op de wereld, is helaas niet zomaar antwoord te geven. Niet omdat het tellen niet lukt, maar omdat er meerdere lijsten bestaan. Voor de lijst van de Verenigde Naties moet een land namelijk erkend worden door andere landen. Andere landen moeten er dus mee akkoord gaan dat het land voor de lijst ook echt bestaat. En dat gebeurt niet altijd. Een goed voorbeeld daarvan is Taiwan. Zou jij de landen gaan tellen, dan zou je waarschijnlijk dat Taiwan toch echt wel een land is. Maar in 1945 werd Taiwan overgedragen aan de Republiek China. Door de communistische Volksrepubliek China en de communistische regering ziet Taiwan als een provincie van de Volksrepubliek China wordt Taiwan niet erkend als onafhankelijk land. Taiwan wordt nog altijd door China geclaimd. Taiwan zelf claimt nog steeds onafhankelijk te zijn. Door deze discussie wordt het land niet erkend als land en staat het dus niet op de lijst. Taiwan is een voorbeeld maar niet het enige land.

Grootste en kleinste land
Op de vraag welk land het grootste land ter wereld is, kunnen we je wel antwoord geven. China is veruit het grootste land. Op de voet gevold door India. China heeft een populatie van maar liefst 1.439.323.776. Omgerekend is dit 18,5% van de totale wereldbevolking. India voegt daar nog 17,7% aan toe. Nederland staat op plaats 68. En ook al zijn er inmiddels meer dan 17 miljoen Nederlanders, op het geheel voegt het maar 0,2% toe. Bijna te verwaarlozen dus. Het kleinste land is wat lastiger te definiëren. Kijken we naar de lijst met erkende landen, dan is Heilige Stoel met 801 inwoners het kleinste land. Je zult overigens niet verwonderd zijn dat zij maar 0,1% van de bevolking toevoegen.

Bijzondere plekken
Uiteraard is elk land bijzonder en vertelt elk land zijn eigen verhaal. Toch zijn er wel landen of plekken op de wereld die zo mooi zijn, dat er miljoenen foto’s gemaakt worden en heel wat keren aan een bucketlist toegevoegd worden. Tahiti is zo’n ‘plek. Het land roept dan ook het beeld op van romantiek en is een gewilde plek voor huwelijksreizen. Dit komt mede omdat Tahiti vanuit Nieuw-Zeeland goed bereikbaar is. Is het alleen idyllisch wit strand met een blauwe zee? Nee, Tahiti heeft nog veel meer te bieden zoals het adembenemende vulkanische landschap. Tahiti en haar eilanden zijn vooral ook levendig en erg divers. Overigens staat Tahiti uiteraard niet op het lijstje met ‘landen’. Tahiti is namelijk het hoofdeiland eiland van het land Frans- Polynesië, wat op haar beurt weer onderdeel is van Frankrijk. De hoofdstad van Tahiti is Papeete.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen