Jos en Toos Trommelen-Schoenmakers 60 jaar getrouwd

Foto: Piet Eelants/dongenhomespot

Burgemeester Marina Starmans ging donderdag op bezoek in de Volckaert om het diamanten echtpaar te feliciteren. Jos en Toos Trommelen-Schoenmakers zijn vandaag 60 jaar getrouwd.

Een grote taart van bakker de Koning werd aangesneden. Mevrouw kan helaas niet meer thuis wonen. Jos is op 8 juli 1934 geboren en opgegroeid als 8e in het gezin van elf (8 zonen en 3 dochters) op de boerderij aan de Lage Ham in Dongen. Na de landbouwschool (veeteelt en tuinbouw) besloot Jos om in de veeteelt verder te gaan. Het werken op de boerderij beviel hem goed. Naast het werken thuis ging hij bij boeren in de buurt werken. Ook vervulde hij de dienstplicht.

Toos werd geboren op 12 september 1934 woonde op Vrachelen (Oosterhout). Als oudste dochter van een boerengezin van dertien kinderen(9 dochters en 4 zonen). De oorlog was voor deze familie een heftige tijd. De boerderij brandde af en een zusje is tijdens de oorlog overleden. Het gezin leefde lange tijd in een grote kippenstal.Na de huishoudschool werkte Toos bij verschillende families in het huishouden en ook thuis was Toos degene die haar steentje bijdroeg om het gezin draaiende te houden. Haar vader zei weleens, dat nadat Toos uit huis was gegaan, de schoenen van alle gezinsleden nooit meer gepoetst zijn.

Jos en Toos leerden elkaar kennen op de Oosterhoutse kermis. Jos ging wekelijks op de brommer naar Vrachelen. In 1960 zijn Jos en Toos getrouwd en namen zij samen de boerderij van de ouders van Jos over. Jaren ervoor waren twee zussen van Jos al geëmigreerd naar dat land. Nu ze wat meer tijd kregen was dit voor de  ouders van Jos de eerste mogelijkheid om bij hen op bezoek te gaan. De ouders van Jos zijn gedurende al die jaren in de boerderij blijven wonen, zijn vader is hier overleden en zijn moeder is, toen zij de 90 was gepasseerd, naar een verzorgingstehuis gegaan.

Jos en Toos kregen 5 kinderen (3 jongens en 2 meisjes). Ze groeiden op de boerderij op. Voor allemaal was er ruimte en de mogelijkheid om paard/pony te rijden. Jarenlang is het hele gezin lid geweest van ponyclub Prinses Marijke. De weekenden waren vaak druk met zaterdag voorbereidingen aan pony en uitrusting en op zondag samen naar de concoursen. Jos was als jonge jongen al lid van deze Rijvereniging. Ondanks de drukte op de boerderij maakte Jos wekelijks tijd voor zijn hobby’s: bestuur van de ponyclub. Daarnaast was hij actief lid in de Dongense Sportraad. Ze hebben mooie herinneringen aan de jaarlijkse ponykampen, waar ook hun kinderen aan deelnamen. Ze waren samen actief in de organisatie en beschouwden het als een vakantie. Ze genoten hiervan.

Toos was graag thuis, werkte mee op de boerderij en was druk met haar gezin. Ze las graag, handwerkte en beoefende wekelijks gymnastiek en was jarenlang lid van de boerinnenbond. Ook haar tuin was haar lust en haar leven. Jos en Toos zijn trotse opa en oma van 11 kleinkinderen.

Na zijn pensionering heeft Jos zich jarenlang ingezet als actief lid in het onderhoud van de plaatselijke begraafplaats, wandelde hij bij de wandelclub en was hij nog hobbyboer met pony’s en kippen. Toos paste regelmatig op de kleinkinderen en genoot van het werken in de tuin en de bloemen en planten in huis.

Kort na hun 50e huwelijksfeest is het met de gezondheid van Toos langzaam achteruitgegaan. Inmiddels verblijft Toos al ruim 4 jaar in de Volckaert. Jos woont nog zelfstandig en bezoekt Toos dagelijks. Ze genieten van de dagelijkse koffie met vrienden en kennissen in de Volckaert en zijn blij met bezoekjes daar. Wekelijks, op zondag, gaat Toos nog met de rolstoelbus naar haar “tweede huis” in de Lage Ham, zoals ze dat zelf graag noemt, en geniet ze van het huis, bezoek, koffie met lekkers en de prachtige tuin.

Jos en Toos zich blij en gelukkig dat ze het diamanten feest samen kunnen en mogen vieren.

PROFICIAT!

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

Reacties