Nieuw straatnaambord John Cousins onthuld

Pas 21 jaar oud was de Engelse luitenant John Cousins toen hij omkwam bij de bevrijding van Dongen. Vandaag, 28 oktober,is dat precies 75 jaar  geleden. Ter nagedachtenis aan John Cousins werd maandagmiddag een bijzonder straatnaambord onthuld. De illustratie op het bord is speciaal ontworpen door illustrator/grafisch journalist Jules Calis.

Burgemeester Marina Starmans en initiatiefnemer Chris Knoop spraken enkele woorden ter gelegenheid van deze onthulling. Liberty jeugdleden brachten  uit eerbetoon een bloemengroet aan John Cousins.

Het verhaal achter  John Cousins
John Albany Mackay Cousins werd in november 1922 geboren in Bristol, Engeland. Zijn officiersopleiding kreeg hij op de Engels Militaire Academie Sandhurst. Op 11 december 1942 voltooide hij deze opleiding en daarna werd hij als luitenant ingedeeld bij het regiment 11th Hussars. Na vele oefeningen maakte Cousins in juni 1944 de oversteek van Engeland naar Normandië. Later kreeg hij het commando van de 4th Troop van het D-Squadron van de 11the Hussars.

Noodvliegveld
Op vrijdag 27 oktober 1944 begaf een grote Engelse legermacht zich vanaf Tilburg langs het Wilhelminakanaal naar de Korte Dreef in de richting van Dongen. Vanwege mijnen en tankversperringen, die Dongense boeren onder Duitse dwang moesten aanleggen, was de normale weg niet meer te gebruiken. De 11th Hussars waren als verkenningseenheid ingedeeld. Op zaterdag 28 oktober, kort na het aanbreken van de dag, kreeg de Cousins opdracht tot een verkenning van de vijand. Zijn doel was het inderhaast aangelegde Duitse noodvliegveld ‘Heidebloem’, waar nu hotelrestaurant ‘Auberge de Moerse Hoeve’ ligt.

Vlak voor het bereiken van het doel werd de stilte verbroken door het afvuren van een pantservuist. Deze schakelde de eerste wagen uit; de chauffeur  was op slag dood. Cousins, in de tweede wagen, gaf zijn chauffeur opdracht om te keren. De wagen raakte daarbij met een wiel in de sloot. De chauffeur, die onder de wagen terecht kwam, was meteen dood. Cousins vluchtte met zijn schutter uit het wrak, maar vrijwel tegelijkertijd openden vanuit het struikgewas een pantserafweerkanon en een aantal geweren en machinegeweren het vuur. Cousins en zijn schutter waren kansloos en vonden de dood.

Herbegraven
De lichamen van Cousins en zijn drie bemanningsleden werden tijdelijk ter plaatse begraven. Door de  zorg van de pastoor van de Sint Joseph-parochie in Dongen en mensen van het verzet zijn de lichamen later overgebracht naar het Sint Joseph-kerkhof. Bij de ontruiming van dit kerkhof enkele jaren geleden heeft de Militaire Gravenstichting de stoffelijke resten herbegraven op het Britse Militaire Kerkhof in Bergen Op Zoom.

Brief vader
De vader van Cousins bedankte later in een brief aan de burgemeester voor de zorg aan de gesneuvelden. Deze brief werd geplaatst in het Weekblad voor Dongen. Ter herinnering aan de bevrijding van Dongen is in de woonwijk de Hoge Akker een straat vernoemd naar Cousins. Alle legeronderdelen behoorden tot de 7the Armoured Division, bijgenaamd de Desert Rats. Na de bevrijding koos de Dongense hockeyclub MHC Liberty daarom de woestijnrat als logo en de kleuren rood en wit voor het tenue.

In de Dongense bevrijdingskapel is de naam van Cousins vermeld op de lijst van gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in Moreton, zijn woonplaats in Engeland, is een plaquette aangebracht met zijn naam. Op maandag 28 oktober zal ter nagedachtenis aan Cousins een straatnaambord worden onthuld naar ontwerp van illustrator Jules Calis. Jeugdspelers van MHC Liberty brachten tijdens de ceremonie een bloemengroet brengen.

Meer foto’s zie de fotoserie boveneaan dit artikel (foto’s Jan Stads/Pix4Profs)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen