VVD stelt vragen over bestrijding eikenprocessierups

Foto: Wikipedia

De gemeente Dongen heeft op voorhand al extra tijd ingekocht bij bestrijders van de eikenprocessierups, om zo snel mogelijk te kunnen handelen als er volgend jaar weer een rupsenplaag komt.

Dat is een van de maatregelen die de gemeente neemt om overlast volgend jaar te voorkomen. Daarnaast wordt extra ingezet op voorlichting en het bevorderen van biodiversiteit. Dat antwoordde wethouder Petra Lepolder op vragen van VVD-raadslid Perry Wens.

Door: Bernadette Klerx

Net als vele andere gemeentes kampte ook Dongen het afgelopen voorjaar met flinke overlast van de eikenprocessierups.  De VVD wilde graag weten hoe Dongen daarmee is omgegaan en of er voor de toekomst een gedegen Plan van Aanpak klaarligt. In Dongen zijn 1300 bomen preventief bespoten en in totaal zijn 2500 nesten geruimd.’En dat is toch een aanzienlijke hoeveelheid’, zo concludeerde de wethouder zelf.

Over de effectiviteit van het preventief bestrijden had zij zo haar twijfels. ‘Het nadeel hiervan is wel dat ook andere soorten rupsen het loodje hebben gelegd, die eigenlijk dienen als voer voor andere vogels. Zo werk je het systeem natuurlijk niet echt in de hand. We gaan daarom kijken of we de biodiversiteit niet kunnen vergroten met natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de sluipwesp. We hebben ook nog bekeken of we misschien in bepaalde gebieden periodiek bomen ertussenuit kunnen halen, zodat de rupsen niet van de ene naar de andere boom over kunnen springen. En dan hebben we op voorhand extra tijd bij bestrijders ingekocht, zodat we niet achteraanin de rij staan.’

De wethouder wist ook nog te melden dat bij de bestrijding afgelopen voorjaar de ‘gevoelige plaatsen’ voorrang hebben gekregen. ‘Dat zijn dus de plekken waar veel mensen komen, zoals in de omgeving van scholen,het zwembad, de kanovijver en de Bergen. Daarna kregen de plaatsen binnen de bebouwde een hogere prioriteit dan buiten de bebouwde kom.

Reacties