Dodenherdenkingen Dongen en ’s Gravenmoer druk bezocht

De jaarlijkse dodenherdenkingen die zaterdagavond plaatsvonden in Dongen en ’s Gravenmoer trokken veel belangstelling. In Dongen waren zowel in de Cammeleur als bij het vredesmonument in Park Vredeoord  veel Dongenaren getuige van een indrukwekkend programma met sprekers, muziek en de traditionele kranslegging. In ’s Gavenmoer was er een bijeenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk en een kranslegging bij het gedenkmonument.

Het programma in De Cammeleur
In de Cammeleur spraken Rob Driessen names het 4 en 5 mei comité Dongen, Gerard Jansen  namens het voormalig verzet, de heer Ton Kolsteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Rick Verkijk namens de Kerken. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Kamerkoor Zuid en dwarsfluitensemble Zilver & Dwars.

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de viering volgde rond 19:30 uur een stille tocht via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat. De tocht eindigde bij de bevrijdingskapel en werd begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums. Bij het monument volgden enkele toespraken, o.a. van wethouder René Jansen, Ruth Kampelmacher en Sven Trommelen

Daarna worden er vijf kransen gelegd:

  • Namens de gemeente Dongen
  • Namens het voormalig verzet
  • Namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen.
  • Namens de Anti Fascisten Groep.
  • Namens het Oranjecomité Dongen.

Om 20:00 uur luidden de klokken en werd de Taptoe geblazen door Daniëlle Deleij, gevolgd door twee minuten stilte en de traditionele kranslegging. Aan het einde van de herdenking was er voor de vele aanwezigen gelegenheid tot het brengen van een groet bij het monument en de plaquette in de Bevrijdingskapel, waarop de namen vermeld staan van alle Dongense oorlogsslachtoffers.

’s Gravenmoer
Met dank aan Piet Eelants (dongenhomespot)
Voorafgegaan door een sfeervolle herdenkingsdienst in de Hervormde Kerk met sfeervolle muziek, (samen)zang en het voordragen van gedichten en declamaties, werd in een stille tocht naar het gedenkmonument gelopen. De tocht, gevormd door de slagwerkgroep van Christelijke Muziekvereniging Crescendo, kransleggers, Oranjevereniging ’s Gravenmoer, de Christelijke Zangvereniging Excelsior en de overige aanwezigen kwam even voor acht uur aan waarna het blazen van de taptoe volgde. De stilte van twee minuten was tevens een moment van bezinning. Er waren diverse momenten van sfeervolle muziek.

Burgemeester Marina Starmans sprak een dringende boodschap uit van verdraagzaamheid tijdens haar toespraak en herinnerde aan oorlogsverhalen van dichtbij. De kransen werden gelegd door burgemeester Starmans en haar echtgenoot namens de gemeente Dongen. Ook een afvaardiging van de veteranen, de dorpsraad, de Heemkundekring Des Graven Moer , kinderen van de ONI- gymvereniging en de Oranjevereniging s Gravenmoer legden kransen bij het monument. Velen aanwezigen legden bloem neer om te gedenken.

Bekijk een sfeerreportage van de dodenherdenking in Dongen in de fotoserie bovenaan dit artikel (foto’s Kees Laurijsen en Bart van Kerkhof)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen