Onderwijzend personeel BS De Vlinderboom deed mee aan landelijke stakingsactie

Foto:

Vandaag (vrijdag) hielden vele basisscholen in heel het land hun deuren  gesloten. Onderwijzers protesteren tegen lage salarissen en hoge werkdruk op scholen. Ook in Dongen werd gestaakt, op basisschool De Vlinderboom was vandaag geen leerling te bekennen. Het onderwijzend personeel was er wel om uitleg te geven over het hoe en waarom van deze staking.

“De leerkrachten hebben allemaal individueel de keuze gehad om wel of niet aan deze actie deel te nemen” begint directeur Felix van den Bosch. “Uiteindelijk bleek de eensgezindheid hier op school erg groot want het volledige personeel was actiebereid” aldus Roxanne van Dalen namens het personeel. En het gaat ons niet eens alleen om het feit dat onderwijzend personeel op een basisschool in verhouding tot bijvoorbeeld het personeel in het voortgezet onderwijs onderbetaald wordt. Het gaat ons ook om het feit dat er gewoon meer geld nodig is om het onderwijs beter te maken.  Er zijn meer leerkrachten nodig en meer ondersteunend personeel. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs.”

Ik vind lesgeven superleuk” zegt een collega “maar er zit tegenwoordig zoveel extra omheen dat het lesgeven slechts een onderdeeltje is geworden van onze dagelijkse werkzaamheden. We zijn steeds meer bezig met de randverschijnselen. We hebben het passend onderwijs erbij gekregen maar niet de faciliteiten die daarbij horen waardoor de beroepszwaarte toegenomen is maar daar staan niet voldoende fondsen tegenover om dat op te vangen waardoor je per saldo als school steeds meer moet inleveren.”

“Het vak van onderwijzer heeft een slecht imago gekregen.” aldus Roxanne. “Hoge werkdruk, burn-outs…dat zijn de zaken die je hoort. Voor velen een reden om af te zien van een opleiding tot onderwijzend personeel. En vanuit de overheid komt geen signaal dat men daar de problemen onderkent. Met deze staking willen we een signaal afgeven dat het zo niet de goede kant op gaat.”

Deze week ging er nog een brief van het personeel van de Vlinderboom naar het ministerie van Onderwijs. Hierin worden bovenstaande problemen nog eens extra onder de aandacht gebracht.

De brief:

Basisschool De Vlinderboom (Dongen) staakt!

Wij staken voor goed onderwijs, nu en in de toekomst. Wij vinden dat het in de politiek ontbreekt aan daadkracht om het toenemende lerarentekort aan te pakken. Nederland is een kennismaatschappij. Van ons wordt verwacht dat we alles uit de leerlingen halen wat erin zit. Dit moeten we wel doen in grote groepen met relatief veel leerlingen die extra individuele aandacht verdienen. Een leerkracht maakt het verschil; kwaliteit heeft een prijs!

Het lerarentekort is ook in Dongen een feit. Op onze school hebben de ouders hier nog niet veel van gemerkt. Wanneer een leerkracht ziek werd, werd dit vaak binnen de school opgelost. De onderwijsassistent, conciërge, administratief medewerker of directeur werd ingezet om de klas die dag op te vangen. Wanneer het niet anders kon, werden leerlingen verdeeld over andere klassen of gaf een leerkracht aan twee klassen tegelijk les. Denkt u dat er op deze dagen goed onderwijs is gegeven? Dit brandjes blussen helpt op korte termijn natuurlijk wel, maar ook wij zijn een keer uitgeblust.

Afgelopen week hebben we een postpakket naar Den Haag gestuurd. Hierin vragen de leerkrachten en leerlingen van De Vlinderboom aan de beleidsmakers in Den Haag te zorgen voor een echte, structurele investering om de kwaliteit en het imago van het onderwijs te verbeteren. Want we hebben toch écht wel een mooi beroep.
Wij zijn trots op onze collega’s en onze school. We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt. Maar we komen ook op voor onszelf, onze leerlingen en ons beroep.

Team bs De Vlinderboom uit Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen