Oplossing opslagprobleem TUF op langere termijn in zicht

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft onderzoek laten verrichten naar de problematiek van de kunstgrasmatten. Er lijkt een structurele oplossing in zicht maar om zover te komen is nog wel tijd nodig. De bij TUF opgestapelde matten blijven daar voorlopig dus nog wel even liggen.

Onderzoekconclusies
In het rapport wordt vastgesteld dat de twee opties voor recycling van kunstgras die er in Nederland waren (TUF Recycling BV in Dongen en Vink in Gelderland) niet langer mogelijk zijn. De verwerkingsmogelijkheden van Nederlands kunstgras in het buitenland zijn beperkt, mede gezien de transsportafstanden en de hoge kosten die daarmee gepaard gaan. Ook de capaciteit is onvoldoende en de mate van hoogwaardige recycling is onzeker.

Staatssecretaris van Veldhoven schrijft in een begeleidende brief bij het rapport dat er komende maand (maart 2019) een breed overleg plaats zal hebben van kunstgrasproducenten, aannemers, gemeenten en afvalverwerkers. ,,Samen met de Minister voor Medisch Zorg en Sport blijf ik met partijen in de kunstgrasketen in gesprek om te komen tot een duurzame recyclingcapaciteit’.’

Nieuwe initiatieven
Het rapport schetst een positief beeld van de opbouw van nieuwe recycling initiatieven voor kunstgras in Nederland. In het rapport komen hiertoe vijf nieuwe concrete initiatieven voor kunstgrasrecycling in ons land aan bod. De beoogde verwerkingscapaciteit van deze initiatieven is ruim voldoende om het kunstgras dat in Nederland als afval vrij komt te kunnen verwerken. De verwachting is dat het één tot twee jaar duurt voor sprake is van een structurele oplossing.

Tussenoplossing
Voor wat betreft de mogelijkheden voor recycling van Nederlands kunstgras in binnen- en buitenland wordt als tussenoplossing gewezen op de mogelijkheid om kunstgras op locaties tijdelijk en op milieuverantwoorde wijze op te slaan. ,,Deze oplossingsrichting onderschrijf ik. Het kunstgras kan verwerkt worden zodra de capaciteit hiertoe beschikbaar is”, aldus de staatssecretaris. Volgens de Kunstgrasalliantie, die bestaat uit diverse kunstgrasgerelateerde bedrijven, wordt druk overleg gevoerd over het creëren van een permanente oplossing voor het kunstgrasprobleem in Nederland. Die oplossing zou dan bestaan uit de bouw van een recyclingfabriek in het havengebied van Amsterdam evenals het openen van een gecontroleerde tijdelijke opslag, ook in Amsterdam.

TUF Recycling
Voor de situatie bij Tuf  geldt dat het bedrijf er voor 1 april voor moet zorgen dat het met rubber vervuilde zand wordt afgevoerd van het terrein. Dit moet gebeuren zonder dat het milieu in gevaar komt. Voor uiterlijk 1 mei 2019 moet het bedrijf de opslagen van kunstgrasmatten, infill en stukken kunstgrasmatten verplaatsen naar de locaties zoals bepaald op de plattegrondtekening van de vergunning. Daarnaast mag de hoogte van de opslagen van kunstgrasmatten en reststukken maximaal 4 meter bedragen. Voor de opslag van infill moet worden voldaan aan een maximale hoogte van 6 meter.  Als dat niet gebeurt zal de gemeente Dongen zorg dragen voor het terugbrengen van de bedrijfsinrichting naar de vergunde situatie. De kosten worden dan verhaald op TUF Recycling BV.  Dit schrijft het College van B & W in een brief aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen