Protestantse Kerk van Dongen-Rijen distantieert zich van Nashville-verklaring

Foto:

De Protestante Kerk van Dongen-Rijen distantieert zich in een vandaag uitgegeven verklaring van de Nashville-verklaring, waarover vorige week nogal veel ophef ontstond.

In die Nashville-verklaring spreken vele orthodoxe dominees en organisaties van over de hele wereld  zich uit tegen de levensstijl van lhbt’ers. Door middel van het omstreden pamflet willen zij betogen dat het huwelijk alleen bedoeld is als verbond tussen één man en één vrouw.

De protestante Kerk Dongen-Rijen kan zich echter helemaal niet vinden in de inhoud van deze verklaring en kwam daarop met een reactie, die u hieronder kunt lezen.

Ieder mens is welkom

In de Protestantse Kerk van Dongen-Rijen gaan predikanten voor die getrouwd zijn in de kerk èn homo zijn, of die samenwonen èn lesbisch zijn. In de kerkenraad van onze kerkelijke gemeente zijn homoseksuele kerkleden net zo welkom als transgenders of hetero’s. Met andere woorden: het Nashville-statement dat twee jaar geleden werd gelanceerd op een congres van orthodoxe en evangelische christenen in Nashville, Tennessee, en dat onlangs in Nederland verscheen en werd onderschreven door 200 dominees, waarvan 20 dominees uit de Protestantse Kerk Nederland, sloeg bij ons in als een bom, zoals dat bij de meeste protestantse kerken (o.a. van de PKN) het geval was. Daarom hingen overal in Nederland vanaf kerktorens de regenboogvlaggen te wapperen als een fier protest tegen het document. En niet alleen van kerktorens, ook van gemeentehuizen, waardoor de scheiding tussen kerk en staat ineens niet meer zo helder blijkt te zijn als we zouden denken.

In het orthodoxe document wordt een ethisch standpunt ingenomen over homoseksualiteit en transgenderisme op basis van het verhaal uit het boek Genesis, waarin verteld wordt in het scheppingsepos dat man en vrouw geschapen werden en dat ze samen één werden. Door de opstellers van het document wordt dit als ‘de norm’ gezien van hoe volwassen mensen (man en vrouw gehuwd) door het leven horen te gaan. Mocht je homoseksuele gevoelens hebben, dan, zo wordt geopperd, kun je ervan genezen of, je houdt je seksuele voorkeur maar voor je. Overigens wordt over homoseksualiteit ook buiten de christelijke orthodoxie nog altijd op een angstige manier gedacht en gesproken: ‘Homo’ is op scholen, op sportvelden, etc. een hardnekkig en dom scheldwoord.
In de Bijbel lees je echter óók dat Jezus als hoogste gebod heeft meegegeven God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf, en dat God en Jezus geen enkel onderscheid maken tussen diverse soorten naasten. (Deuteronomium 6: 5 en Leviticus 19: 18. NT: Mattheüs 22: 37 e.v. (parallel Marcus 12: 30 e.v., en Lukas 10: 27).

‘De Nashville-verklaring is theologisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord’, dat stelt ds. René de Reuver, de scriba van de Protestantse Kerk Nederland. En wij als PKN van Dongen-Rijen onderschrijven déze mening van harte! Wij betreuren de tekst van het Nashville-document en we nemen er volledig afstand van. Vorig jaar mei hebben wij ons uitgesproken als LHBT-vriendelijke kerk en staan we als zodanig op de kaart. U kunt hier meer over lezen op de website wijdekerk.nl.. Dat betekent dat bij ons soms homoseksuele voorgangers kerkdiensten leiden, dat lesbiennes kerkenraadslid kunnen worden, en dat wij liefdesrelaties zegenen, ook als het geen hetero-geliefden betreft. Wij spreken geen waardeoordeel uit over de seksuele geaardheid van haar leden noch over het huwelijk of andere levensverbintenissen, want ieder mens is beelddrager van de Schepper, en mag zich laten aanraken door de liefde van Christus.
Van harte welkom zoals je door God geschapen bent.

Ds. Henrieke ten Thije en de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Dongen en Rijen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen