Worstenbrood maken Met je Hart

Foto:

‘Blijft u maar lekker zitten, ik geef uw soep wel even aan…’ We zijn zo gewend om mensen te ontlasten als ze ouder worden dat we niet in de gaten hebben dat mensen daardoor ook steeds minder zelfredzaam worden. Daarom staat de We Are Food maand november geheel in het teken van ‘Actief met eten, een hele zorg minder’.

Een aantal kwetsbare ouderen wordt uitgenodigd door stichting Met je hart Dongen om op 29 november in het Cambreur College zelf worstenbroodjes te gaan maken. Tegelijkertijd vindt deze zelfde activiteit plaats in nog 11 andere gemeenten in Brabant. Dit alles gebeurd onder het toeziend oog van burgemeester Marina Starmans en wethouder Rolf Vullings. Ook zal de heer Van de Donk, Commissaris van de Koning middels een videoboodschap zijn betrokkenheid tonen.

Tijdens het We Are Foodjaar zet de provincie Noord-Brabant in samenwerking met AgrifoodCapital tien maanden lang telkens één actueel foodthema – ingevuld door Brabantse food-ondernemers, consumenten, zorgprofessionals en studenten – in de spotlights. In november is Phyllis den Brok de keukenchef. Den Brok is een autoriteit als het gaat over wat eten en drinken kan betekenen voor het verlengen van de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen. “Het actief bezig zijn met voedsel is een fysieke, mentale en sociale activiteit. Het hele proces van eten en drinken, van het erover nadenken via kopen en klaarmaken tot nuttigen, is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren”, stelt Den Brok. “Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening. Niet iedereen is zich hiervan bewust. In november willen we meer bewustzijn creëren”.

Stichting Met je hart organiseert voor kwetsbare, eenzame ouderen waardevolle en structurele ontmoetingen in hun eigen buurt. Op donderdag 29 november organiseren vrijwel alle Brabantse ‘Met je hart’-gemeenten tegelijkertijd een ontmoeting voor een aantal ouderen, waarbij men zelf aan de slag gaat met eten: voorbereiden, klaarmaken en uiteindelijk: samen genieten. Ook de Brabantse burgemeesters zijn uitgenodigd om de uitdaging van het maken van een worstenbroodje aan te gaan. “De We Are Food maand sluit goed aan op de EET met je hart restaurantcampagne”, vertelt Met je hart-founder Babs van Geel. “Deze campagne is 1 november van start gegaan om bij zoveel mogelijk mensen bewustwording te creëren over het grote en groeiende probleem van eenzaamheid onder ouderen”. Van Geel roept iedereen op die van plan is uit eten te gaan, om in november en december een ‘Met je hart’-restaurant te bezoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen