Gemeente Dongen: “roetneerslag heeft niet geleid tot verhoogd risico voor de volksgezondheid”

Foto: FPMB/Erik Haverhals

Onderstaand bericht is zaterdagmiddag verspreid door de Gemeente Dongen naar aanleiding van vragen vanuit de Dongense samenleving.

Beste inwoners,

We horen en lezen dat er vragen en discussies zijn over de risico’s voor de volksgezondheid als gevolg van de brand bij TUF Recycling.

Hierbij de informatie en handelingsadviezen zoals we die hebben ontvangen van de deskundige instanties:

Brandweer
Sinds de grote brand met forse rookontwikkeling bij TUF Recycling BV, heeft de brandweer bij herhaling metingen gehouden. Dit is gedaan op tal van plaatsen in Dongen. Met name de roetneerslag is onderzocht.

RIVM
De resultaten zijn besproken en geanalyseerd met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Conclusie
Brandweer en RIVM concluderen op basis van metingen en analyse: De roetneerslag als gevolg van de brand bij TUF Recycling heeft niet geleid tot een verhoogd risico voor de volksgezondheid. De neerslag is niet gevaarlijker dan bij reguliere branden. Er is geen sprake van specifieke bijzondere gevaarlijke stoffen in de roetneerslag.

GGD
We hebben de gezondheidsdienst GGD gevraagd: hoe kunnen we het best om gaan met de roetneerslag en het verwijderen daarvan? De GGD geeft aan: Inwoners kunnen zelf de roetneerslag verwijderen. Het schoonmaken van ramen, auto’s, tuinen etc. levert geen extra persoonlijk gevaar op. De inzet van speciale diensten in Dongen is niet nodig.

Matten TUF
Ter verduidelijking: Bij TUF liggen twee soorten kunstgrasmatten opgeslagen: Voetbal en hockey. De voetbalmatten bevatten rubberen korrels; de hockeymatten alleen zand. De brand ontstond in de bedrijfshal waar de machine staat om de korrels uit de matten te kloppen. Schone voetbalmatten (zonder korrels) en hockeymatten leveren bij brand beduidend minder gevaar en overlast op voor mens en milieu dan de matten met de rubberen korrels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen