Dongen moet weer op de centjes gaan letten: grote tekorten in zorg

Foto: CC0 Creative Commons

De gemeente Dongen moet de komende jaren extra goed op de centjes letten. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het jaar 2018 afgesloten worden met diep rode cijfers: 1,6 miljoen.
Grote ‘boosdoener’ zijn de kosten in de zorg. Die zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor het gigantische tekort.

Alleen al op zorg en dan met name WMO-voorzieningen en jeugdhulp lopen de kosten de spuigaten uit. En het ziet er niet naar uit dat die kosten de komende jaren minder worden. Dat het College aangeeft dat ‘de beheersbaarheid en de betaalbaarheid van het sociaal domein aanzienlijke aandacht vragen voor de toekomst’ is dan ook zeer zachtjes uitgedrukt. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, want de gemeente Dongen beschikt over een goedgevulde spaarpot (ruim 9 miljoen euro ) en daaruit kunnen deze forse tegenvallers in 2019 en ook nog in de jaren daarna, opgevangen worden.

Kansen blijven overeind
Burgemeester Starmans was dan ook ‘ontzettend trots’ dat het College weer een sluitende begroting voor 2019 kon presenteren ondanks de financiële uitdagingen.’ En ook wethouder Financiën René Jansen sprak van een ‘solide’ begroting. ‘Dongen heeft nog steeds een gezonde financiële positie. Alle kansen uit ons bestuursakkoord kunnen we overeind houden. Grote projecen met grote financiële impact zoals het verkeersplan ’s Gravenmoer, huisvesting van scholen, de ontwikkelingen in het centrum kunnen gewoon volgens plan doorgaan. Jansen was echter wel enigszins bezorgd over de toekomst. ‘Als het Rijk steeds maar taken blijft afwentelen op de gemeente, dan gaat dit op een gegeven moment niet goed. Het houdt een keer op.’

Vizier op toekomst
Het College is er zich ook van bewust dat het financieel perspectief verslechtert en ‘dat vraagt om realsime, daadkracht en duidelijkheid. Bij de keuzes die we voor 2019 hebben gemaakt, zijn wij terughoudend geweest. We hebben zo weinig mogelijk beslissingen genomen die een grote impact hebben op de financiële positie in de jaren erna.’ Alle inspanningen van het college zullen de komende tijd gericht zijn op het in de hand houden en grip krijgen op de hoge kosten in de zorg, want ‘het huidige beleid is in ieder geval niet houdbaar’, stelt het college zelf vast. Daarnaast gaat ze het vizier ook duidelijk op de toekomst richten, want daar is het nodige voordeel te behalen, denkt het College.  Zo moeten er meer dwarsverbanden gelegd worden tussen sport, onderwijs en zorg. In de eerste helft van 2019 worden hier visies voor opgesteld. Die komen tot stand in nauwe samenwerking met sociale en maatschappelijke organisaties.

Automaatje
Verder staat 2019 vooral in het teken van ‘pas op de plaats’. Er worden wel wat nieuwe ontwikkelingen ingezet, maar op bescheiden schaal.  Zo wordt in samenwerking met SWOD het project Automaatje van de ANWB opgezet. Andere speerpunten voor 2019 zijn het opstellen van een Lokaal Energie Akkoord Dongen en de voortdurende aanpak van ondermijning.

Dongen op de kaart zetten
En als het aan de burgemeester ligt, gaat de gemeente ook echt werk maken van ‘gebiedspromotie’. ‘We moeten Dongen veel meer op de kaart zetten. Er gebeurt hier ontzettend veel en wij weten dat allemaal, maar buiten onze grenzen mag dat ook wel wat meer bekend worden. Daar moeten we echt meer op insteken’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen