5 oktober: Internationale dag van de leraar

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Vandaag is het:

  • Internationale Dag van de Leraar
  • Nationale Ouderendag

Internationale dag van de leraar
Er zijn ruim 350,000 leraren in het Nederlandse onderwijs, en ondanks de vele schoolvakanties wordt het zware beroep van deze bevolkingsgroep vaak ondergewaardeerd. Vandaar dat deze Dag door UNESCO wereldwijd is uitgeroepen als een eerbetoon aan deze personen die de volgende generatie klaarstomen om de samenleving te dienen.

In 1993 is de Dag opgericht, en wordt wereldwijd gevierd. In Nederland is de Nationale Onderwijsweek om deze Dag heen gebouwd. Door mensen samen te brengen zal educatie op deze wereld verbeteren. Met deze Dag moet dan ook de kwaliteit van het onderijs verbeteren.

Nationale Ouderendag
Tijdens de Nationale Ouderendag is het de bedoeling om een oudje ergens mee naar toe te nemen. Bijvoorbeeld naar het strand, of gewoon een rondje wandelen. Zo krijgen deze mensen wat aandacht, en kunnen ze genieten van de buitenlucht. Belangrijk hierbij is dat de ouderen zelf mogen kiezen wat ze willen.

Zo wordt er geprobeerd om met een lokale insteek heel Nederland actief te krijgen om ouderen te helpen. Vanaf 2009 is iedere eerste vrijdag daarom de Nederlandse Dag van de Ouderen. Voor meer informatie, zie onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen