Sterk begin van nieuw filmseizoen Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 3 september vertoont Cinemaclub Dongen de film “The Post” in het theater De Volckaert.

Hoewel ‘The Post’ (2017) zich afspeelt in 1971, is het thema van deze film nog altijd bijzonder actueel. Van de toenmalige president Richard Nixon is het maar een kleine stap naar Donald Trump. Bovendien is het verspreiden van ‘fake news’ dankzij internet en social media veel makkelijker geworden dan vijftig jaar geleden. Persvrijheid is jammer genoeg in nog lang niet elk land vanzelfsprekend; er zijn genoeg landen – en niet eens zo heel ver weg van het onze – waar de overheid een flinke vinger in de pap houdt van wat er wel of niet gepubliceerd wordt.

The Post’ zelf draait om de Pentagon Papers, de documenten die onthulden dat de overheid het volk en Congres jarenlang heeft voorgelogen over de voortgang van de Vietnamoorlog. The New York Times publiceert hier het eerst over. Maar als het Ministerie van Justitie The Times verbiedt hiermee door te gaan ziet hoofdredacteur van de regionale krant The Washington Post Gen Bradlee (Tom Hanks) kansen. Spil in het verhaal is de eigenaresse van The Post Kay Graham (Meryl Streep). Als vrouw in een mannenwereld is het al niet gemakkelijk, maar het parket waar Kay zich in bevindt is extra complex, aangezien ze uitgerekend diezelfde week met The Post de beurs op is gegaan en investeerders zich weleens zouden kunnen terugtrekken als de krant met het publiceren van de Pentagon Papers de overheid ‘verraadt’. Bovendien is Robert McNamara (Bruce Greenwood), die als minister van defensie onder Johnson diende en dus een cruciale rol speelde in het geheel, een persoonlijke vriend van haar.

Regisseur Steven Spielberg levert een film af die staat als een huis. Een film met een onvermijdelijke boodschap over het belang van persvrijheid en die bovendien duidelijk maakt hoe lastig en zwaar het moet zijn geweest om op dat moment knopen te moeten doorhakken met al die belangen en risico’s.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs  € 6,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.  Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen