Windmolens voor en door inwoners

Foto: CC0/Public Domain

In regio Hart van Brabant komen vier nieuwe windmolens. Energie Dongen heeft daar samen met tien andere energiecooperaties in deze regio het initiatief toe genomen. Die molens worden gerealiseerd voor en door inwoners en ondernemers in de regio. Als lid van Energie Dongen kun je 250 euro of meer investeren in de windmolens. Dat kan van 17 juli tot en met 31 augustus 2018. Zo maak je duurzame energie van de windmolens mee mogelijk en profiteer je van de opbrengst.

Waarom deze windmolens?
Het is essentieel dat onze regio zelf voldoende duurzame energie op gaat wekken. De vier windmolens leveren net zoveel duurzame elektriciteit als 7.500 huishoudens verbruiken. Dat geeft ineens een flinke hoeveelheid minder CO2-uitstoot. En dus minder klimaatverandering en een betere luchtkwaliteit voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. Een mooi vooruitzicht, maar zonder investeerders gaat dat niet lukken. Alleen als de leden van de energiecoöperaties samen 7,5 procent van de investering bij elkaar brengen, kan geld geleend worden bij een bank. Voor de verkoop van de Spinderdelen, werken de elf energiecoöperaties samen in Cooperatieve Vereniging Burgerwindpark De Spinder U.A..

Hoe ver staat het project?
Er zijn al flinke stappen gezet. De locatie is duidelijk; de molens komen op De Spinder, net boven Tilburg, bij afvalverwerkingsbedrijf Attero, waterschap De Dommel en gemeente Tilburg. Ook is het bestemmingsplan al rond en is de landelijks subsidie voor duurzame energie al toegekend. Nu nog het geld regelen, het type windmolen uitkiezen, de molens laten bouwen en in 2019 kunnen ze draaien! Dan is weer een stukje van onze regionale energievoorziening duurzaam.

Wat kun je nu al doen
Je kunt zelf alvast eens even nadenken of je duurzaam wilt investeren in windmolens in eigen regio. Ook kun je met je buren, collega’s of kennissen in gesprek gaan over energiecooperaties en windmolens. Zij kunnen ook mee doen als ze eerst lid worden van één van de elf lokale energiecooperaties.

Meer informatie: www.energiedongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen