Raad maakt weg vrij voor aanleg zonneparken

Foto: CC0/Creative Commons

De gemeenteraad heeft de weg vrij gemaakt voor de realisatie van een tweetal zonneparken: één aan de Eindsestraat aansluitend op industrieterrein De Wildert en één op Tichelrijt III. Als alles vlotjes verloopt kan in 2019 met de aanleg van de parken worden begonnen.

Het park op de Wildert wordt ruim 12 hectare groot, voor Tichelrijt III staat ruim 10 hectare gepland. Om de aanleg van de parken mogelijk te maken moesten de bestemmingsplannen aangepast worden. En daar ging de raad maar al te graag mee akkoord, ook al leefden er bij D66 toch wel wat bedenkingen. De partij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, wilde graag meer garantie dat de voordelen vooral bij de Dongense gezinnen terecht komen. ‘Het rendement van zonnepark De Wildert komt vooral ten goede aan de grote bedrijven daar, Coca Cola en Ardagh, en dat vinden wij een gemiste kans voor de Dongense gezinnen’, zo merkte D66-raadslid Joeri de Jong op.

Hij kreeg weinig bijval van de overige raadsfracties, die ronduit enthousiast waren, net als wethouder Bea van Beers. ‘Ik kan me voorstellen dat er nog allerlei vragen leven, maar vanavond gaat het puur en alleen om de vraag of u vindt dat er op deze locaties zonneparken mogen komen. Het klopt dat het park bij De Wildert in eerste instantie vooral bedoeld is voor de bedrijven daar. Het park op Tichelrijt III is vooral bedoeld voor de Dongenaren. Laten we dit nu vooral oppakken en doorzetten,’zo drukte de wethouder de raad op het hart.

Het zonnepark bij De Wildert is een initiatief van Eneco en Kondor Wessels Projectontwikkleing en daarom kost het de gemeente geen geld.Voor het park opTichelrijt maakt de gemeente op dit moment samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij plannen. De grond op Tichelrijt III is al eigendom van de gemeente. De aanleg van zonneparken past binnen de Dongense ambities om meer in te zetten op duurzame energie.

Belangrijke factor in het hele proces is het verkrijgen van een subsidie, Stimulering Duurzame Energieproductie(SDE). De gemeente gaat daar in het najaar een aanvraag voor indienen.

Tegen de plannen voor het zonnepark op Tichelrijt is overigens wel een bezwaar ingediend van een omwonende. Die vreest ernstige aantasting van het woongenot door onder andere licht- en geluidsoverlast, beperking van het uitzicht en waardevermindering van de woning.

Over twee weken beslist de raad definitief over het al dan niet mogelijk maken van zonneparken. D66 heeft al aangegeven een voorbehoud te maken.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen