Raad wil meer grip op hoge kosten voor Jeugdhulp en WMO

Foto: CC0/Creative Commons

De gemeenteraad wil dat er een betere controle komt op de bedragen die uitgegeven worden voor de Jeugdhulp en de vervoersvoorzieningen WMO. Die uitgaven rijzen namelijk de pan uit. En dat baart de gemeenteraad grote zorgen.

De uitgaven voor die voorzieningen zijn er voor een groot deel de oorzaak voor dat de gemeente het jaar 2017 financieel in de rode cijfers af gaat sluiten. Er is een tekort van € 396.000. En dat is weer een tijdje geleden, want de afgelopen jaren viel de financiële balans steeds in het voordeel uit. ‘Daar waar in voorgaande jaren steeds sprake was van een positief saldo, hebben we nu in de laatste maanden van 2017 te maken gehad met enkele uitgaven voor het sociaal domein die onverwacht groot waren’, zo verklaart het College van B&W. Maar het ‘goede’nieuws is dat we het kunnen hebben met een goedgevulde spaarpot van ruim 9 miljoen euro.

De gemeenteraad was dan ook nog niet echt in paniek, maar zorgen waren er wel degelijk . ‘We moeten echt een striktere controle en sturing krijgen op de uitgaven voor de WMO en Jeugdwet’, eiste Denise Kunst van de Volkspartij Dongen.  VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans was het roerend met haar eens. ‘Wij maken ons zorgen over de onzekerheid van de bedragen in de Jeugdzorg. Er blijkt weinig zicht op de geldstromen door het jaar heen. Hoe kunnen we daar beter zicht op krijgen?’

D66 was ronduit somber. ‘Onze financiële basis is fragiel’, stelde Joeri de Jong vast. ‘We hebben een tekort van bijna € 400.000 en de reserves nemen af.’ De Jong wees ook nog maar eens op de toekomstige financiële risico’s van de grote projecten die de komende jaren op stapel staan: de onderwijshuisvesting , de N629 en het verkeersplan ’s Gravenmoer. ‘Het accountantsrapport geeft ook aan dat er een aantal seinen op rood of oranje staan. En dat geeft toch wel aan dat er iets aan de hand is’.

Maar de andere raadsfracties zagen dat niet zo zwaar in. ‘Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar in de basis hebben we een solide financiële positie’, vond Pieter Brooijmans. Ook de Vokspartitj Dongen zag nog niet echt beren op de weg. ‘De risico’s zijn voldoende in kaart gebracht, maar we moeten natuurlijk wel aandacht blijven houden voor onze schuldenpositie’, zei Denise Kunst.  Wethouder Rolf Vullings deelde de zorgen van de raad over de kosten in het sociaal domein. ‘In de regio hebben we al afgesproken dat we dat goed gaan monitoren en dat we echt gaan sturen op preventie om te voorkomen dat uitgaven uit de hand lopen’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen