CDA, D66 en Ouderenpartij teleurgesteld in bestuuursakkoord Bouwen aan Dongen

Foto:

Teleurstelling, gebrek aan visie, te weinig concrete plannen. De oppositiepartijen CDA, D66 en Ouderenpartij voor Dongen stonden gisteren bepaald niet te juichen voor het bestuursakkoord ‘Bouwen aan Dongen’, dat PvdA, VVD en Volkspartij Dongen vorige week met de nodige trots presenteerden.

‘Wij hadden verwacht dat er een bestuursakkoord aangeboden zou worden dat klonk als een klok. Een akkoord met visie, oplossingen en ambities. Maar wij zijn erg teleurgesteld. Op veel punten is het akkoord weinig concreet. Daarnaast hadden wij graag de kans gekregen om ook een bijdrage te leveren aan de invulling van dit akkoord.Wij vinden het dan ook een gemiste kans dat PvdA, VVD en Volkspartij Dongen gekozen hebben voor een traditioneel coalitie-akkoord’, zo vatte Marieke Schouten van D66 het ongenoegen van de oppositie kernachtig samen. Het CDA en D66 spraken ook hun grote zorg uit over de financiële positie van de gemeente.

Financiële risico’s: pijnlijke keuzes
De zogenaamde ‘stresstest’, die onlangs is uitgevoerd, geeft namelijk niet echt een rooskleurig beeld. ‘Die test laat flinke risico’s zien met betrekking tot de schuldenpositie van de gemeente Dongen’, stelden de beide partijen vast . ‘Hoe gaan we dat de komende vier jaar oplossen’, vroeg CDA- fractievoorzitter Annemarie van Eenennaam zich af. ‘U wilt de OZB alleen met de inflatiecorrectie laten stijgen en de andere gemeentelijke belastingen verlagen. En u heeft ook nog een aantal ambities. Hoe gaan we dat dan allemaal betalen?’

Daar had Marieke Schouten ook zo haar twijfels over. ‘Pijnlijke keuzes in de toekomst lijken onvermijdelijk. In het akkoord geeft u zelf ook aan dat het realiseren van nieuwe ambities afhangt van de financiële positie. Er worden dus verwachtingen geschapen bij inwoners waarvan maar zeer de vraag is of die waargemaakt kunnen worden’.

Niet in beton gegoten
Een concreet antwoord kregen de beide dames overigens niet van Volkspartij Dongen-fractievoorzitter Denise Kunst. Wel wist ze te vertellen dat ‘er een extra onderzoek komt naar de schuldenpositie en vandaaruit gaan we verder kijken hoe we daarmee dan om moeten gaan’. Kunst vertelde ook nog dat de coalitiepartijen er juist bewust voor gekozen hadden om niet alles vast te leggen op termijnen. ‘We hebben het akkoord per se niet in beton gegoten, want we willen de vrijheid hebben om onze eigen prioriteiten aan te brengen. Denise Kunst bleef er overigens bij dat het een akkoord was dat ‘staat als een huis’.  De oppositiepartijen waren wel zeer in hun nopjes met de plannen van de coalitie om de inwoners meer bij het beleid te betrekken.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen