Herdenken en herinneren – dodenherdenking 4 mei 2018

Foto:

Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Om 20.00 uur worden in het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Twee Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Ook in onze gemeente herdenken wij onze oorlogsslachtoffers. De herdenking in Dongen bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, gevolgd door een stille tocht en een herdenkingsplechtigheid bij de bevrijdingskapel. De herdenking in ’s Gravenmoer is in de Nederlands Hervormde Kerk, gevolgd door een stille tocht.

De herdenking in de Oude Kerk in Dongen
De 4 mei herdenking in Dongen is ook dit jaar in de Oude Kerk aan de Kerkstraat. De herdenking start om 18:45 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. Theatergroep Message levert een bijdrage, er wordt een gedicht voorgedragen door Amber Marcelissen. Verder spreken onder andere de heer Jan Kersbergen namens het voormalig verzet, de heer Ton Kolsteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Rob van Uden namens de Laurentius Parochie.

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de herdenking volgt rond 19:30 uur een stille tocht naar de bevrijdingskapel. De tocht loopt via de route Kerkstraat, (korte) Kardinaal van Rossumstraat, Tramstraat en Prins Bernhardstraat / Wilhelminaplein. De stoet wordt begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums.

Bij het monument volgen toespraken van burgemeester mevrouw Starmans-Geleijns en de heer Hans Sprangers. Om 20:00u luiden de klokken en wordt de Taptoe geblazen door Danielle Deleij, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna worden er vijf kransen gelegd:

• Namens het Voormalig Verzet.
• Namens de gemeente Dongen.
• Namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen.
• Namens de Anti Fascisten Groep.
• Namens het Oranjecomité Dongen.

Na de kranslegging krijgt u de gelegenheid om een persoonlijke groet of bloemen te leggen bij het monument en de plaquette in de Bevrijdingskapel, waarop de namen vermeld staan van alle Dongense oorlogsslachtoffers.

Vlagprotocol
In de vooravond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18:00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Namens het Oranjecomité willen we alle Dongenaren, en in het bijzonder de bewoners langs de route van de stille tocht, verzoeken om, voor zover u hiertoe in de gelegenheid bent, het vlagprotocol van 4 mei te volgen. Tevens willen wij u verzoeken om op het moment van de stille tocht en de herdenking 20:00 uur om gepaste stilte in acht te houden.

De bijeenkomsten en herdenkingen zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen