IRIS Vrouwen voor kleurrijke en inspirerende ontmoetingen

Foto:

Hun aanwezigheid op de Dag van het Park vorig jaar was een groot succes. De IRIS Internationale Vrouwengroep in Dongen kreeg veel belangstelling van de bezoekers en daarmee kon ze zich eens goed in de schijnwerpers zetten.

En dat verdient de groep: IRIS is een kleurrijk gezelschap van vrouwen die allemaal in Dongen wonen, maar een heel verschillende nationaliteit en culturele achtergrond hebben. En dat maakt de groep ook zo inspirerend. Vrouwen uit Nederland, Algerije, Kenia, Turkije, China, Armenië, Syrië, Polen en Roemenië: ze ontmoeten elkaar, helpen elkaar en leren van elkaar.

IRIS Internationale Vrouwengroep is sinds 2011 actief in Dongen. Doelstelling is om vrouwen met verschillende culturele achtergronden bij elkaar te brengen: voor de gezelligheid en ontmoeting maar ook het delen van informatie, bevorderen van de integratie en sociale redzaamheid en verbeteren van de taalvaardigheid, zijn speerpunten. Eens in de zes weken komt de groep bijeen in ontmoetingsruimte ’t Palet in West 2. Daarnaast zijn er een aantal buitenactiviteiten.

‘Uitgangspunt is dat Nederlandse en buitenlandse vrouwen samen een jaarprogramma opstellen. Het afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek, een culturele avond over Zuid-Afrika, een fietstocht in de omgeving van Dongen, een voorlichtingsbijeenkomst van de Ombudsman en een boottocht in de Piushaven’, vertellen Els Zom en Alma Kramer; zij zijn vanaf het prilste begin bij de IRIS Vrouwen betrokken.

Eye-opener
Iedere activiteit of bijeenkomst trekt zo’n 15 à 20 vrouwen, vaak wel in wisselende samenstelling. ‘Wij willen de groep IRIS Vrouwen zo levendig en gevarieerd mogelijk houden. Daarom zouden er best ook wat meer Nederlandse vrouwen bij mogen, ook al zijn we natuurlijk heel blij met de vele verschillende culturen in onze groep. Maar Nederlandse vrouwen zijn voor de buitenlandse vrouwen vooral ook heel belangrijk voor het sociale aspect en het beter leren van de taal’ zegt Els.

‘Het is belangrijk dat vrouwen elkaar ontmoeten en van elkaar leren in de breedste zin van het woord’ vult Alma aan. Onze activiteiten zijn een kruisbestuiving van verschillende culturen. Als een vrouw een paar keer op onze bijeenkomsten is geweest, vragen wij meestal of ze iets wil vertellen over haar thuisland. En voor mij is het soms echt een eye-opener om te horen hoe vrouwen in andere landen en culturen dingen aanpakken’.

Geïnteresseerd? Kijk eens op de facebookpagina Iris International Vrouwen Dongen of stuur een mailtje naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen